Яєчня - універсальна і популярна у всьому світі страва. У різних країнах існують свої рецепти приготування яєчні: з беконом, картоплею, овочами або кашею. Велику популярність здобула ізраїльська шакшука - варіація смаженого яйця з томатами і перцем.
Для приготування страви використовують гострий соус схуг з часником і перцем чилі. Замінити його можна домашнім в'яленим гострим перцем - для цього овоч нарізають стручками і запікають в духовці, а потім стерилізують в банку з часником. Якщо ви не любите гостре - спробуйте приготувати страву із солодким перцем.
Шакшука з гострим перцем
- Яйця курячі - 3 шт.
- Помідори черрі - 6 шт.
- Цибуля - 1 шт.
- Смужки гострого в'яленого перцю - 4 шт.
- Пучок зеленої цибулі.
- Петрушка
- Зіра, кардамон, орегано за смаком.
- Оливкова олія - 2 ст. л.
Цибулину крупно нарізати, помідори розрізати на четвертинки. У сковороді нагріти оливкову олію, злегка обсмажити цибулю і додати часточки помідора на великому вогні. Обсмажувати овочі поки вони не перетворяться в кашку. В'ялений гострий перець дрібно нарізати і додати в сковороду. Посолити блюдо і додати спеції.
Лопаткою зрушити овочі до країв сковороди і вбити яйця. Білок злегка змішати з овочами, жовток залишити цілим. Шакшука готова, коли білок побіліє, а жовток залишиться рідким. Страву прикрасити петрушкою і зеленою цибулею. Подавати в сковороді з хлібом або пітою.
Шакшука з томатною пастою негостра
- Яйця - 5 штук.
- Оливкова олія - 1 ст. л.
- Цибуля - 1 шт.
- Часник - 1 зубчик.
- Солодкий перець - 1 шт.
- Помідори - 4 шт.
- Томатна паста - 2 ст. л.
- Мелений тмин (зіра) - 1 ч. л.
- Паприка - 0.5 ч. л.
- Мелений чорний перець - щіпка.
- Рубана петрушка за смаком.
У глибокій сковороді розігріти оливкову олію, додати дрібно нарізану цибулю і обсмажити до золотистого кольору. Болгарський перець дрібно нарізати і обсмажувати з цибулею 7 хвилин. Додати в сковороду нарізані помідори і томатну пасту, посолити і поперчити. Додати цукор і спеції. Обсмажувати п'ять хвилин. По одному вбити яйця в сковороду, намагаючись не пошкодити жовток. Готувати 10 хвилин під накритою кришкою і подавати з хлібом або пітою.
Читайте також інші рецепти: