Житель Криму Мустафа ХАЇРОВ хоче одержати від міліції автономії 10 млн. грн. за відірвану кисть лівої руки під час штурму його будинку в лютому 2009 року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції у Сімферополі повідомив Іззет ХАЇРОВ - брат потерпілого.

«Ми взяли, на наш погляд, незначну суму: 10 мільйонів (гривень) морально-матеріальної шкоди (М.ХАЇРОВУ) за відірвану кисть і одержану травму вуха та по 100 тисяч (гривень) кожному з інших потерпілих (дружині, синові й доньці)», - сказав І.ХАЇРОВ.

Відео дня

Крім того, І.ХАЇРОВ висловив незадоволення тим, що одержану М.ХАЇРОВИМ травму хочуть визнати побутовою.

Сам потерпілий скаржиться, що правоохоронці оплачували лікування, коли він перебував у лікарні, після виписки з медустанови допомоги не було.

Нагадаємо, вночі 22 лютого бійці «Беркута» увірвалися до будинку сім`ї ХАЇРОВИХ у селищі Мирне поблизу Сімферополя, де за інформацією, яку вони отримали, нібито переховувався розшукуваний, який викрав доньку своєї колишньої співмешканки. Бійці застосували під час проведення спецоперації світлошумові гранати. Одна з них пошкодила руку М.ХАЇРОВУ, йому довелося ампутувати кисть.

За наслідками проведеного міліцією службового розслідування покарано 23 правоохоронців, з них 2 - звільнено з органів внутрішніх справ, 5 - знято з посад, 8 - попереджено про неповну службову відповідність, решті - оголошено догани і суворі догани.

Прокуратура передала кримінальну справу до суду в Сімферополі. Висунуто звинувачення у перевищенні влади заступнику командира полку «Беркут» і виконуючому обов`язки заступника начальника Сімферопольського районного відділу міліції, ці посади вони посідали на момент спецоперації.

Сьогодні на прес-конференції адвокат М.ХАЇРОВА Олександр ЛІСОВИЙ висловив незадоволення якістю досудового слідства і проведенням закритих судових засідань. «Слідство не мало на меті точно і повно визначити причини, які зробили можливою цю трагедію. Слідство мало завдання визначити «стрілочників» - ними сьогодні є два офіцери середньої ланки, - відзвітувати перед суспільством про проведене розслідування і запропонувати суспільству забути цю трагедію», - сказав захисник. За його словами, двоє обвинувачених «не є головними особами», які винні у надзвичайній події.

Стало відомо, що влітку сім`я М.ХАЇРОВИХ звернулася до Європейського суду з прав людини із заявою, в якій вони стверджують, що є жертвами «порушення права на життя», «нелюдського і зневажливого поводження» і «порушення недоторканності житла».

Голова Асоціації ветеранів спецпідрозділу «Беркут» у Криму Володимир КРАШЕВСЬКИЙ у коментарі журналістам на запитання, чи згодний він із заявою адвоката про те, що слідство - неповне, а на лаві підсудних мають бути не лише два правоохоронця, відповів: «Є колишнє керівництво Главку (міліції Криму), ці питання треба ставити їм. Група спецназу працювала правомірно, застосування спецзасобів було правомірним. Приїжджало до Сімферополя кілька серйозних комісій з Києва, які всі крок за кроком розглядали. Чому про це не говорили на суді? Проведення спеціальних заходів є закритою інформацією».

У міліції Криму повідомили УНІАН, що правоохоронці виконали те, що обіцяли, - сплатили лікування М.ХАЇРОВА і зробили ремонт в тих приміщеннях будинки, які постраждали в результаті штурму.

У прокуратурі автономії утрималися від коментарів справи, яка розглядається в суді.