Експерти Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) здійснять для України експертизу проекту Концепції з провадження в країні юстиції для неповнолітніх (ювенальної юстиції).

Про це йшлося 14 квітня під час прес-конференції у Києві відомого європейського правозахисника, екс-міністра юстиції Франції Робера Бадінтера. Прес-конференція відбулася в рамках візиту французького політика до України, який проводиться з метою привернення уваги до питань розвитку ювенальної юстиції та захисту прав дітей в Україні.

Як повідомила у ході прес-конференції голова робочої групи з впровадження системи ювенальної юстиції в Україні, заступник Міністра юстиції Валерія Лутковська, на сьогодні Україна очікує висновки ЮНІСЕФ щодо розробленого проекту Концепції. У разі надання позитивних висновків проект буде передано на затвердження Президенту України.

Відео дня

За словами Валерії Лутковської, проект розроблявся робочою групою при Міністерстві юстиції за участю громадських організацій, що здійснюють діяльність у сфері захисту прав дитини, іноземних експертів, а також науковців. Проект передбачає кроки, спрямовані на захист прав неповнолітніх, зокрема, тих дітей, що переступили закон. Реалізація Концепції ювенальної юстиції, передбачатиме зміни законодавчого поля щодо захисту прав неповнолітніх, зміни в практиці правозастосування, а також освітні заходи для посадових осіб в Україні, які застосовуватимуть відповідні законодавчі акти.

Як зазначалося у ході прес-конференції, щороку в Україні неповнолітніми скоюється приблизно 15 тисяч злочинів. В країні функціонує 10 навчально-виховних колоній для неповнолітніх правопорушників, де перебувають близько 1,1 тис. засуджених. Також діють 32 слідчих ізолятори (СІЗО), в яких створені спеціальні секції для підлітків, які перебувають під вартою у період розслідування.