У Росії мілітаризують дітей / фото t.me/sakh_unarmy

Кремль активно розвиває дитячо-підліткову Юнармію. Але це не просто ще один інструмент вербування "гарматного м'яса" на війну, а елемент підготовки Росії до багаторічної війни. Таку думку в своїй статті для Newsweek висловив експерт з російської культури і військової пропаганди Ян Гарнер.

Російська Юнармія, створена Міністерством оборони в 2016 році, зараз швидко розширюється і вже налічує 1,3 мільйона членів – дітей і підлітків. Ця організація, що має спільні риси з німецьким Гітлерюгендом і радянською Піонерією, покликана пояснити підростаючому поколінню росіян, що "їхня країна оточена смертельними ворогами, що тільки війна може принести мир і що немає більшого подвигу, ніж померти за Батьківщину". 

Гарнер зазначає, що для промивання мізків юних росіян активно використовуються сучасні інформаційні технології, що є набагато більш ефективним інструментом ніж незграбна телевізійна пропаганда.

"За допомогою кумедних мемів, онлайн-ігор і відеороликів в стилі TikTok Юнармія перетворює похмуру реальність смертей на полі бою в щось надихаюче", - пише аналітик. 

Як показовий приклад, Гарнер наводить один з роликів в TikTok, опублікований офіційним аккаунтом Юнарміі. У цьому відео Молодий чоловік у військовій формі під час військового параду підходить до дівчини у формі Юнармії, встає на одне коліно і, очевидно, робить їй пропозицію вийти заміж. 

"У сотнях подібних відеороликів, що потрапили в стрічки соціальних мереж молодих росіян, послання повторюють підлітки-солдати і проплачені Кремлем знаменитості і впливові особи. Юнармія - це не місце, де можна померти на війні, яку російські міленіали, здається, ненавидять. Це місце, де збуваються мрії", – пише Гарнер.

Аналітик зазначає, що за всією пропагандою Юнарміі проглядається одне головне послання: найкращі росіяни — це ті, хто вмирає за свою країну. У мережі багато пропагандистських відео, де проводиться пряма паралель між молодими солдатами, загиблими у Другій світовій війні з гітлерівською Німеччиною, і такими же молодими хлопцями, убитими у нинішній війні проти України. 

Загибель на війні випускників Юнармії пропаганда подає не як трагедію, а використовує для пафосних "патріотичних свят". Гарнер наводить приклад з Микитою Недзельським - 20-річним добровольцем з сибірського міста Ноябрьск, який загинув у спробі захопити Україну. На похоронній церемонії були присутні представники преси, громадські діячі, місцеві ветерани, школярі та "бійці" Юнармії.

Аналітик зазначає, що такий підхід дає російській молоді більш привабливу картину, ніж пропаганда по ТБ або уроки "патріотизму" в школі: загибель "заради Батьківщини" дає їм можливість піднестися в пантеон воєнних святих Росії.

"Володимир Путін може померти або бути повалений хоч завтра. Але коли молодим росіянам кажуть, що війна в їхній країні екзистенційна, а їхні полеглі святі, їм буде нелегко відучитися від мілітаризму, що охопив країну. Захід повинен бути напоготові. Путін сьогодні не просто будує армію для війни проти України. Його військова машина розрахована на довгі роки конфлікту", – резюмує Гарнер.

Ситуація в Росії - останні новини

Відомий російський правозахисник Олег Орлов розповів, як Росія гниє і розкладається зсередини. Поточну ситуацію в країні він порівняв з епохою Брежнєва і висловив побоювання, що навіть після відходу Путіна ситуація продовжить погіршуватися.

Тим часом в Росії набирає обертів справжня шпигуноманія. Віднедавна співробітникам російських оборонних підприємств заборонили користуватися електронікою марки Apple. Побоюються, що через неї всі страшні російські секрети витечуть в Пентагон.

Вас також можуть зацікавити новини: