Росія занурюється в репресії і абсурд, вважає правозахисник / фото REUTERS

Росія розкладається в потужній суміші абсурду і репресій, що можна порівняти з епохою Леоніда Брежнєва в Радянському Союзі. Таку думку висловив відомий російський правозахисник, один з керівників нещодавно забороненої в РФ правозахисної групи "Меморіал" Олег Орлов в інтерв'ю Reuters.

70-річного Орлова судять у Росії за статті, що представляють Росію як "фашистську" державу, яка прагне помститися за уявні приниження, спричинені розпадом Радянського Союзу в 1991 році. 

"Росія рухається назад. Ми пішли від комуністичного тоталітаризму, але тепер повернулися до іншого виду тоталітаризму. Я називаю його фашизмом", - заявив він.

Відео дня

Орлов назвав ситуацію в РФ абсурдом, порівнюючи швидкоплинний заколот найманців Вагнера, за який ніхто в результаті не поніс покарання, із тюремним строком, що загрожує самому правозахиснику за опубліковану статтю.

Орлов висловив жаль з приводу того, що Росія втратила історичний шанс посісти своє місце серед держав 21 століття, і тепер її майбутнє буде вирішуватися на полі битви в Україні.

"Якщо цей режим буде зберігатися довго, то Росію чекає довгий, повільний розпад, відставання від усього світу. Росію вже викинули кудись з 21 століття, навіть не в 20, а в 19 століття", – вважає він.

Орлов не вірить в революцію і побоюється, що наступником Путіна буде виходець з його оточення, що означає - ніякої правди і реформ в майбутньому. Нинішній рівень репресій в Росії, за його словами, можна порівняти з брежнєвською епохою в СРСР, яка настала після хрущовської "відлиги".

"Швидше за все, на Росію чекає повільне гниття. Це брежнєвський період. Держава втручається у все: не тільки в політику, не тільки в громадську діяльність, не тільки господарство цілком підпорядковане державі, а й культуру і навіть приватне життя", – говорить Орлов.

Ситуація в Росії - останні новини

Після червневого заколоту Пригожина в Росії тривають "розбірки" на вищому рівні, де вишукують потенційних зрадників. Зокрема, досі умовно "зниклим" вважається близький до вагнерівців генерал Суровікін. З чуток, його допитують і тримають в ізоляції вже більше двох тижнів.

Однак репресії сьогодні загрожують не тільки представникам російської "еліти", а й пересічним громадянам. Показовим є випадок з жителем Москви, якого звинуватили в "дискредитації" армії РФ через запущені в небо повітряні кульки з нагоди народження дочки. Поліцейським просто здалося, що кульки були неправильного кольору, і цього вистачило для звинувачення.

Вас також можуть зацікавити новини: