Російські депутати місцевої влади почали бунтувати проти Володимира Путіна.

Спочатку пітерські муніципальні депутати запропонували Державній думі РФ звинуватити російського президента у державній зраді. Мовляв, усе в нього вийшло погано: НАТО тепер розширюється,  Росія –  бідніє, а "спеціальна операція" взагалі не вдалась. 

Але тільки-но до них прийшла міліція з відкриттям кримінальної справи, як  пітерців підтримали муніципальні депутати з Москви. Підтримка ця полягала у зборі підписів за відставку Володимира Путіна з посади президента.

Відео дня

"Ми, муніципальні депутати Росії, вважаємо, що дії президента Володимира Путіна завдають шкоди майбутньому Росії та її громадянам. Вимагаємо відставки Володимира Путіна з посади президента РФ", – йдеться у петиції.

Щоправда, з моменту своєї появи, петиція зібрала мізерну кількість підписів – менше сотні. А це, з огляду на чисельність муніципальних утворень в Російській Федерації, – крапля в морі. Фактично, це взагалі нічого. 

Швидше за все, проти цих депутатів тепер будуть застосовані санкції та може розпочатись політичний тиск

Ба більше – це звернення не від депутатів міста Москви та міста Санкт-Петербургу, а від представників ще меншого рівня самоврядування. По суті, від депутатів районних рад. В Росії вони, скоріше за все, не мають великого значення, тому саме в муніципальних округах могла залишитись можливість обрання депутатів з опозиційною до Кремлівської влади позицією.

Крім того, швидше за все, проти цих депутатів тепер будуть застосовані санкції та може розпочатись політичний тиск. Ні для кого не секрет, що законодавство РФ розроблене таким чином, щоб можна було покарати будь-кого, незгодного з політикою Кремля. З цих причин, до речі, про якісь надії на можливу зміну влади у РФ говорити зарано.

Звісно, не виключено, що подібні звернення до Держдуми будуть ще, але все одно це все ще поодинокі випадки. Якби рух за відставку російського диктатора налічував 10 тисяч депутатів, ситуація мала б інший вигляд. Адже така кількість незгодних з політикою Кремля депутатів, можливо, вплинула б й на настрої у суспільстві.

Цей демарш – лише гарний інформаційний привід поговорити про це. Не більше

Тож наразі говорити, що ця тенденція перейде у протестні акції чи якісь інші заходи, не можна. 

Поки "флешмоб" російських депутатів – представників місцевої влади не став масовим, навряд чи він хоч якимось чином вплине на ситуацію у РФ. І хоча подібні випадки яскраво демонструють, що політику Путіна все-таки підтримують не всі у РФ, цей демарш – лише гарний інформаційний привід поговорити про це. Не більше.

Ситуація в Росії може загостритись, якщо з'явиться вагома причина для послаблення чинного режиму. Наприклад, коли в Держдумі буде чимало справді незадоволених політикою Путіна. І цією причиною цілком може стати поразка росіян в Україні. 

Анатолій Бондарчук, аналітик Громадської мережі "Опора"