З пелікана випала етикетка-послання з минулого / фото facebook.com/NationalMuseumofNaturalHistoryKyiv

У Національному науково-природничому музеї НАН України під час реставраційних робіт з опудала червонодзьобого пелікана випала етикетка, вік якої трішки не дотягує до 200 років.

"Саме цей артефакт з минулого відкрив таємницю походження експоната, адже стара книга надходжень відділу зоології приховувала цю інформацію", - йдеться у повідомленні музею у Facebook.

Читайте такожПід Запоріжжям виявили останки мамонта (відео)

Відео дня

Так, розшифрування почерку дозволило з’ясувати ім’я колектора. Це Ілля Гаврилович Вознесенський, який здобув червонодзьобого пелікана 15 жовтня 1840 року. Сталося це біля берегів Каліфорнії в гавані Бодега, яка має ім’я іспанського капітана. Дослідник І.О. Кусков заклав на її березі порт Рум'янцев для заготівлі хутра, а за 24 кілометри - поселення форт Росс, яке стало найпівденнішим російським поселенням на континенті.

Зазначається, що рік здобуття зразка червонодзьобого пелікана був передостаннім у житті колонії, адже вже наступного року вона була продана великому землевласнику Джону Саттеру.

"Саме місце збору експонату, гавань Бодега, надихнуло Альфреда Хічкока на створення моторошного триллеру "Птахи", у якому пернаті істоти слугують втіленням крихкості та нестабільності відносин людини та природи", - розповіли у музеї.

фото facebook.com/NationalMuseumofNaturalHistoryKyiv

Як повідомляв УНІАН, у травні минулого року у фондах Києво-Печерського історико-культурного заповідника було знайдено справжню давньоєгипетську мумію.