Бактерії об'єднують часточки пластику у грудки, якими можуть отруїтися морські істоти / фото nationalgeographic.com

Часточки пластику від рукотворного сміття, які плавають в світовому океані, об’єднуються і формують більші структури. Потенційно вони можуть отруїти морських істот і знищити глибоководні екосистеми, - попереджають вчені.

Мікропластиком вважають часточки до 5 міліметрів завбільшки. Як виявилося, вони сполучаються за допомогою екзополімерів. Це липка речовина, яку лишають по собі бактерії, пише Newsweek. Щоб дослідити, як біополімери і пластик взаємодіють, вчені взяли зразки води із затоки Ферт-о-Форт й низки шотландських водойм.

Читайте такожВикладач Сумського університету винайшов їстівний посуд (відео)

Відео дня

Вони відтворили умови середовища на поверхні океану і додали полістирольні мікрочастинки і наночастинки пластику у воду. Через кілька хвилин мікроорганізми і водорості об’єдналися з пластиком і створили масу, яку називають «агломератом». Як виявилося, саме біополімер був найбільшою складовою.

Автор дослідження і старший науковий співробітник Технічного університету Нанянг у Сінгапурі доктор Стівен Саммерс пояснив: «Ми виявили, що біополімери охоплюють або накопичують часточки нанопластику, що спричинило виникнення агломератів пластику у формі грудок».

Вчений пояснив, що нанопластик у 100 чи 200 разів менший, ніж бактерія. Але об’єднавшись, вони утворюють предмет, який видно неозброєним оком.

Читайте такожВчені знайшли пластик у кишківниках дельфінів, китів і тюленів

«Той факт, що ці утворення стають досить великими, щоб їх можна було побачити, викликає занепокоєння. Адже невеликі морські істоти можуть вирішити, що це їжа», - сказав дослідник.

Доктор Тоні Гутіррез додав, що такі утворення з бактерій і мікропластику можуть опуститися на дно і вкрити собою глибинні екосистеми. Таке покриття буде мати нищівний вплив на глибинні форми життя.