Ілюстрація / REUTERS

Шість з 15 найпопулярніших фітнес-трекерів і мобільних додатків з розділу «здоров'я» роками передавали дані про користувачів Facebook, навіть не попереджаючи про це.

Читайте такожFacebook видалив сотні пов'язаних з Іраном сторінок

Соціальна мережа моментально дізнавалася про зміни ваги людини, її серцевий ритм або менструальний цикл, як тільки користувач вводив ці дані в телефон, повідомила The Wall Street Journal. Відразу після виходу матеріалу частина зі згаданих у статті додатків перестала ділитися даними з корпорацією Марка Цукерберга, передає kommersant.

Відео дня

Журналісти WSJ перевірили близько 70 додатків з американських магазинів додатків AppStore та Google Play. Перевірці піддалися програми з різних розділів, у тому числі такі що надають фінансові або ріелторські послуги. Щонайменше 11 з них передавали інформацію про користувачів Facebook, як тільки ті входили в додаток або додавали нові дані про себе. При цьому користувач міг не прив'язувати свій акаунт в додатку до соціальної мережі, але його дані все одно виявлялися у Facebook. Загальна аудиторія цих додатків налічує десятки мільйонів осіб.

Як зазначає газета, після публікації статті, Facebook сама зв'язалася з низкою рекламодавців і розробників додатків з проханням припинити подібну практику.

В кінці січня Facebook виявилася в центрі скандалу: за даними видання TechCrunch, користувачі соцмережі отримували за $20 в місяць за використання VPN-сервісу компанії, натомість надаючи практично необмежений доступ до особистих повідомлень, фото та відео, електронних листів та історії пошуку в браузері.