Ілюстрація REUTERS

Вчені з Університету Вандербільта визначили понад 100 генів, які сприяють розвитку шизофренії у людини. Один з них виявився відповідальний за розлади аутичного спектра.

Читайте такожВчені відкрили невідомий раніше карликовий вигляд людини (фото)

Про це повідомляє ZN.ua.

Відео дня

"Шизофренія - це психічне захворювання, що характеризується порушеннями мислення, сприйняття, емоцій і самосприйняття людини. Симптоми найчастіше проявляються між 16 і 30 роками, до них відносять галюцинації, маревні стани, апатію", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що вчені спробували визначити гени, які відповідальні за розвитку шизофренії. Вони ґрунтувалися на Дослідженні геномної асоціації, яке визначило понад сотню локусів, асоційованих з шизофренією. Складність в тому, що самі гени, які підвищують ризик, можуть розташовуватися не в певних локусах, а інших місцях хромосом. Завдання вчених полягала в тому, щоб визначити зв'язок локусів з такими генами.

"Автори розробили обчислювальну структуру під назвою "Інтегральний селектор генів ризику", яка ґрунтується на Байєсовському висновку. Таким чином вони виділили гени, які з високим ступенем імовірності підвищують ризик розвитку захворювання. Багато з них перебували далеко від місць локусів", - підкреслює видання.

Загалом дослідники виділили 104 гени, деякі з яких кодують білки, націлені на інші психічні захворювання. Крім того, активність одного з генів була помічена при розвитку розладів аутистичного спектра. У майбутньому дослідники мають намір вивчити вплив цих генів під час внутрішньоутробного розвитку, що допоможе розробити превентивні заходи.