Одна із зірок Великого Ковша походить з іншої галактики / ESA/Hubble & NASA

Одна з зірок сузір’я Великий Ківш може бути міжгалактичним прибульцем, — вважають вчені. Її незвичний хімічний склад не схожий на жодну з зірок у всьому Чумацькому Шляху. Однак, він притаманний для тих, з яких складаються сусідні карликові галактики.

Як повідомляє Live Science, підозри вчених викликала зірка під назвою J1124+4535. На їхню думку, вона походить з карликової галактики, яка багато років тому зіштовхнулася з нашою. Згідно з цією теорією, та менша галактика припинила своє існування. А підозріла зірка знайшла собі нове місце в нашому космічному «районі».

Читайте такожУ космосі знайшли найдревніший тип молекул у Всесвіті

Відео дня

Зірку J1124+4535 вперше відкрили у сузір’ї Велика Ведмедиця у 2015 році за допомогою телескопа LAMOST у Китаї. Перші знімки високої роздільної здатності зробив японський телескоп у 2017-му. Спектральний аналіз зірки виявив, що у її складі дуже мало металів, таких як магній. Однак, вона виявилася на подив багатою на такий важкий елемент, як європій. І такий хімічний склад виділяє зірку з-поміж інших у Чумацькому шляху.

Хімічний склад зірок аналогічний тому, який був притаманний газопиловим хмарам, з яких вони утворилися. Тому сусідні зірки зазвичай мають однаковий набір складників. Коли ж їхній вміст відрізняється від сусідів, вчені починають шукати інші місця в космосі, де вони могли б народитися.

Читайте такожВчені дізнались, звідки на Землі міг з'явитися плутоній

Раніше вчені виявили, що Чумацький Шлях у нинішньому вигляді сформувався в результаті зіткнення і поглинення менших галактик. Бідні на метали зірки на зразок J1124+4535 частіше зустрічаються у карликових галактиках, які обертаються навколо нашої. І хімічний аналіз «дивака» із сузір’я Великий Ківш вказує на те, що він міг належати до стародавньої галактики, яка злилася з Чумацьким Шляхом мільярди років тому.