В Україні почався відбір команди полярників на станцію "Академік Вернадський" / фото uac.gov.ua

Сьогодні стартував конкурс з відбору команди полярників у 25-ту Українську антарктичну експедицію (УАЕ) на 2020-2021 роки.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Міністерства освіти та науки, конкурс оголосив Національний антарктичний науковий центр МОН сьогодні, 1 жовтня. Документи приймають впродовж місяця – до 1 листопада.

"Ми знову шукаємо найкращих професіоналів і водночас романтиків, які проведуть цілий рік на станції "Академік Вернадський". Хочу зауважити, що до роботи 25-ї Української антарктичної експедиції 2020-2021 років буде прикуто надзвичайно багато уваги. Адже 2020 року спершу весь світ святкуватиме 200-річчя відкриття Антарктиди, а потім Україна відзначатиме першу чверть століття нашої станції", – сказав керівник Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Відео дня

Він висловив сподівання, що цього року охочих долучитися до експедиції буде не менше, ніж торік, коли вперше за багато років відбувся відкритий конкурс, без жодних гендерних обмежень. Тоді на конкурс подалося 178 осіб, зокрема 32 жінки. З них було відібрано команду, яка зараз працює на станції. Серед 12 полярників є дві жінки – лікар та біолог.

"Цього року ми знову не ставимо жодних обмежень – головне, щоб кандидати чи кандидатки були фахівцями за своїми напрямами і мали необхідне здоров’я для роботи в Антарктиді", – зауважив Дикий.

Читайте такожПодорож на край землі: українські полярники вирушили на станцію "Академік Вернадський" (фото, відео)

В команду шукають 12 осіб: сімох науковців, а також лікаря, кухаря, дизеліста-електрика, системного механіка і системного адміністратора зв'язку.

Вчені мають працювати за такими напрямами досліджень: геолого-геофізичні, гідрометеорологічні та океанографічні, геокосмічні, біологічні.

Загальні вимоги до кандидатів – відсутність хронічних захворювань і протипоказань до роботи в умовах Антарктиди, володіння іноземною мовою, неконфліктність і комунікабельність.

Водночас до кожної позиції є докладні вимоги, які можна переглянути в офіційному оголошенні про конкурс.

Україна – одна з 30 країн, яка має постійну станцію в Антарктиці, що функціонує цілий рік. Щороку на станцію "Академік Вернадський" вирушає річна експедиція, до якої входять вчені і технічний персонал. Під час антарктичного літа проводяться сезонні експедиції.

Раніше УНІАН повідомляв, що станція "Академік Вернадський" вперше оновлюється відтоді, як Україна отримала її 23 роки тому. В її модернізацію вже вкладено майже 35 мільйонів гривень.