Зіткнення двох галактик відбувається за 700 мільйонів світлових років від Землі / Twitter/Hubble

Фото «примарного обличчя», утвореного «титанічним» зіткненням двох масивних галактик за 700 мільйонів світлових років від Землі, опублікували NASA і Європейська космічна агенція напередодні Гелловіна.

Галактики займають такі позиції, що складається враження, ніби «надприродна пара блискучих очей дивиться в нашому напрямку». А коло молодих зірок утворюють обриси обличчя. Про це пише Newsweek, цитуючи заяву команди телескопа Hubble.

Фото зіткнення галактик було зроблене 19 липня в рамках програми, яка фотографує Всесвіт, коли виникає «вікно» в графіку наукового використання телескопа. Така «проміжна» програма головним чином стежить за взаємодією галактик. Таким чином вчені отримують зразки, які дозволяють їм простежити збільшення галактик шляхом злиття.

Відео дня

Читайте такожАстрономи відкрили галактику-монстра, яка виникла одразу після Великого вибуху

Зіткнення на фото відбувається в системі під назвою Arp-Madore 2026-424. Його учасниці приблизно однакового розміру. А їхнє зіткнення вчені називають «титанічним». Кожне «око» на фото – це ядро галактики. «Ніс і рот» зроблені з кластерів новоутворених зірок. А обрис «обличчя» складають молоді блакитні зорі.