Ілюстрація / REUTERS

Apple зібрала таємну команду для розробки супутників і пов'язаної з ними технології передачі даних.

Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела, знайомі з проектом, передає РБК.

За даними агентства, компанія найняла близько дюжини інженерів з космічної та супутникової індустрій.

Відео дня

Проект очолюють Майкл Трела і Джон Фенвік, колишні аерокосмічні інженери і працівники Skybow Imaging - сервісу супутникових фотографій, який був проданий Google у 2014 році. Після операції фахівці до 2017 року керували супутниковими завданнями пошуковика.

Blooomberg зазначає, що проект знаходиться на ранній стадії і може бути скасований. Проте, пише агентство, у ньому зацікавлений особисто СЕО компанії Тім Кук, який дав зрозуміти, що це питання для компанії є пріоритетним.

Читайте такожSpaceX дозволили вивести на орбіту майже 12 тисяч супутників для створення глобального інтернету

Як уточнює Bloomberg, неясно, чи намагається Apple зайнятися власним дорогим створенням супутників або просто розробляє наземне обладнання, яке буде отримувати дані від вже запущених супутників і передавати їх на мобільні пристрої. Агентство припускає, що Apple шукає способи зв'язати інтернет-сервіси безпосередньо з гаджетами, минаючи мережі мобільних операторів.

У супутникової індустрії багато прикладів фінансових провалів на кшталт банкрутства світового оператора Iridium у 1999 році, нагадує агентство. Спроби закріпитися в індустрії від Amazon (Blue Origin засновника компанії Джеффа Безоса у 2017 році уклала комерційний контракт на запуск супутників із французькою Eutelsat) і SpaceX поки також не приносять доходів. Водночас Apple рідко заходить на нові ринки без чіткого плану заробітку, зазначає Bloomberg.

Як повідомляв УНІАН, у лютому поточного року SpaceX запустила перші два своїх інтернет-супутника Microsat-2a і Microsat-2b. На них проходить випробування обладнання, що дозволить створити супутникову мережу для глобального інтернет-покриття. Супутники будуть обмінюватися даними як між собою, так і з терміналами на Землі. З цих терміналів вже інтернет буде роздаватися операторами кінцевим користувачам.

Крім SpaceX, створенням угруповання інтернет-супутників планує зайнятися корейська компанія Samsung, британський консорціум OneWeb і компанія з розробки бездротових систем зв'язку Qualcomm.