Мінцифри презентує мобільний додаток "Дія" / фото vesti.ua

Міністерство цифрової трансформації проводить презентацію мобільного додатку «Дія» та національної онлайн-платформи «Дія. Цифрова грамотність».

Як зазначають у Мінцифри, «Дія» – це мобільний застосунок, покликаний зберігати всі необхідні документи в електронному вигляді. У першу чергу буде запущено електронні посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

Читайте такожВ Україні відсьогодні можна отримати ID-карту з електронним підписом - першу видали Зеленському (фото)

Відео дня

«Дія. Цифрова грамотність» – це перша національна онлайн-платформа, що допоможе українцям освоїти базові цифрові навички, батькам захистити дітей від небезпеки в Інтернеті, а вчителям – робити уроки ще цікавішими за допомогою онлайн-інструментів», - йдеться у повідомленні міністерства. 

У заході беруть участь президент України Володимир Зеленський, прем’єр-міністр України Олексій Гончарук та Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков та ін.

В кінцевому підсумку команда розробників планує об'єднати в одній програмі «Дія» всі державні онлайн-сервіси.

Пряма трансляція презентації мобільного додатка "Дія": відео

Нагадаємо, закритий бета-тест додатку стартував 16 грудня 2019 року з електронними водійським посвідченням і техпаспортом. В цілому за півтора місяця було оцифровано 6 млн водійських посвідчень, виданих з 2013 року, і ще 5 млн свідоцтв про реєстрацію транспортного засобу. Про результати тестування буквально вчора в своїй колонці на НВ розповів віце-прем'єр з питань цифрової трансформації Михайло Федоров.

Крім того, він опублікував невелике відео, де поділився деякими найближчими планами. Зокрема, зараз розробка ПЗ «Дія» повністю ведеться на аутсорсингу декількома сторонніми фірмами. Але прямо зараз Кабмін набирає фахівців, щоб сформувати власну внутрішню команду розробників Diia Company, яка займеться подальшим розвитком проекту. Передбачається, що це дозволить істотно прискорити запуск веб-версії сервісу, а також впровадження нових функцій. Як зазначив Федоров, особисто він розраховує на щотижневий цикл випуску оновлень програми.

Спочатку запуск програми планувався на 30 січня, але був відкладений на тиждень через проблеми зі здоров'ям міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

Як відомо, ще у грудні в Україні почали тестувати «водійські права у смартфоні».

Крім того, Кабінет міністрів України планує впровадити електронні паспорти вже до кінця лютого. В уряді попереджають, що електронні паспорти не замінять звичайні і не дозволять використовувати смартфон для мандрівок за кордон, проте в «більшості побутових ситуацій» про фізичний паспорт можна буде забути.

Також нагадаємо, Міністерство цифрової трансформації запустило проєкт підвищення цифрової грамотності українців. Зокрема там випустили перші серії спеціального освітнього серіалу.

Крім того Гончарук обіцяє впровадити електронні учнівські та студентські квитки вже цього року.