Нейромережа навчилася шукати небезпечні для землян астероїди / nasa.gov

Вчені Лейденського університету (Нідерланди) розробили і навчили нейромережу Hazardous Object Identifier (DOI), яка здатна шукати потенційно небезпечні астрономічні об'єкти.

Читайте такожВчені намагаються добути воду й паливо з пилу, який з Місяця привіз «Аполлон 11»

Як повідомляє Naked Science, стаття про створення та випробування HOI опублікована в журналі Astronomy & Astrophysics.

Відео дня

Зазначається, що астрономи відстежують рух потенційно небезпечних астрономічних об'єктів (ПНАО), розміри яких перевищують 100 метрів, а траєкторія може пройти до нас ближче, ніж п'ять відсотків відстані до сонця (в межах 20 орбіт Місяця).

На сьогодні відомо 2044 таких об'єкти, і вчені час від часу виявляють нові. 

Система HOI здатна допомогти астрономам з пошуками. Вона реалізована з використанням суперкомп'ютера Лейденського університету ALICE, а також нейромережі, що працювала на звичайному лептопі.Вже на першому етапі HOI визначив 11 нових потенційно небезпечних об'єктів. 

Суперкомп'ютер дозволив обрахувати траєкторії планет Сонячної системи протягом наступних 10 тисяч років. Виходячи з цього він встановив і можливі траєкторії астероїдів, готових зіткнутися з Землею. Результати комп'ютерної симуляції використовувалися для навчання нейромережі, яка мала знаходити подібні патерни руху в траєкторіях справжніх навколоземних астероїдів.

Ефективність навченої нейромережі науковці перевірили на реальних даних і визначили 90,1 відсотка потенційно небезпечних астероїдів, ідентифікованих в базах NASA. Були знайдені і нові можливі ПНАО - одинадцять об'єктів, які можуть зблизитися з землею між 2131 і 2923 роком. Розробники впевнені, що точність роботи HOI найближчим часом вдасться підвищити, і вже працюють над цим завданням.

Раніше американський фізик Джеймс Бенфорд заявив, що позаземні цивілізації можуть слідкувати за Землею з ко-орбітальних астероїдів протягом мільйонів років.