Mark Clifford dailymail.co.uk

Автори дослідження сподіваються, що їхні висновки змусять людей переосмислити ставлення до тварин, яких традиційно сприймають тільки як джерело їжі, пише "Навколо світу".

Читайте такожЛегені свиней планують пересаджувати людям

"Ми з'ясували, що когнітивні здібності свиней знаходяться на такому ж рівні, як у собак, шимпанзе, слонів, дельфінів і навіть людей", - розповідає нейробіолог Лорі Маріно.

Вчені прийшли до такого висновку після аналізу результатів десятків досліджень, що проводяться з участю свиней та інших тварин. З'ясувалося, що свині мають чудову довгострокову пам'ять, навички розташування предметів у просторі, можуть проходити лабіринти. Також вони розуміють просту мову символів і вміють розпізнавати складні комбінації дій. Ніби на доказ цього, раніше в цьому році Ніколь фон Еберхоф з Берліна записала відео, на якому її улюблена свиня на прізвисько Моріц робить дивовижні трюки. На дерев'яній дошці тварина поєднує фігурки у вигляді свині, пофарбовані червоним, жовтим і синім з відповідними кольоровими отворами. Свиня робить це без будь-якої сторонньої допомоги.

Дослідники з Університету Еморі вважають, що любов свиней до ігор така сама як у собак, які влаштовують жартівливу боротьбу один з одним. Свині вміють жити в складних соціальних спільнотах, вчити один одного і вибудовувати відносини всередині колективу.

Раніше зоологи з Нідерландів виявили, що свині схильні до емпатії.