Учасники 25-ї Української антарктичної експедиції подолали останній відрізок шляху до Антарктиди та дісталися станції «Академік Вернадський».

Відео дня

Як повідомляє Міністерство освіти та науки України, сьогодні пізно вночі (за київським часом) після шести днів дороги корабель з командою вчених прибув на острів Галіндез.

Читайте такожЗабруднене повітря робить людей більш вразливими до ускладнень від COVID-19 – учені (відео)

«На «Вернадському» їх з нетерпінням чекали колеги з 24-ї експедиції, які відзимували там уже понад рік, а також сезонний загін науковців, що перебуває в Антарктиді кілька місяців. Бо через ситуацію у світі з коронавірусом та карантином у 25-ї експедиції була, мабуть, найтриваліша та найскладніша подорож до Антарктиди», – зазначив очільник Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий.

Він нагадав, що через карантинні обмеження команда не змогла з першого разу дістатися Антарктиди та змушена була повернутися до Києва. Лише завдяки скоординованій роботі багатьох українських відомств і дипломатичних установ 25-ту експедицію вдалося доправити до Чилі наприкінці березня. Там вони пройшли двотижневу обсервацію та 14 квітня нарешті вирушили на станцію «Академік Вернадський».

«Для кожної команди головним випробуванням на шляху до Антарктиди є прохід штормової протоки Дрейка, яка є однією з «найскаженіших» у світі. Однак до нас протока була досить спокійною та привітною, ми навіть жартували, що можна перейменувати її в Дрейк lake – озеро Дрейка. Мабуть, це був подарунок долі за нашу непросту попередню частину мандрівки», – поділився враженнями лікар з 25-ї експедиції Ігор Дейнека.

Як зазначається, наразі на станції складні погодні умови: дуже вітряно та сніжно. Головним завданням полярників протягом наступних кількох днів є розвантаження корабля. «У Чилі на нього погрузили приблизно 6 фур запасів продуктів, приладів та пального. Однак, за словами самих учасників експедиції, попри погану погоду вони мають чудовий, святковий настрій, з яким працювати набагато простіше. Після розвантаження судна команда 24-ї УАЕ передасть станцію 25-й експедиції та розпочне довгоочікувану подорож додому», - повідомили в МОН.