Рядом со Стоунхенджем найден такой же комплекс / en.wikipedia.org

Британські археологи виявили на відстані 3 км від Стоунхенджа ще одну неолітичну пам'ятку (2700-2500 рр. до н. е), яка за розмірами не поступається знаменитому сусідові. Про це заявили британські експерти на Британському науковому фестивалі в англійському місті Бредфорд, пише ТАСС з посиланням на ВВС.

Після пошуків за допомогою георадарів було знайдено монументальну споруду, що складається з майже 100 каменів висотою до 4,5 метра і розташована півколом.

"Ця знахідка є доказом зовсім несподіваних масштабів монументальної архітектури в одному з найбільших церемоніальних місць в стародавній Європі", - заявив журналістам професор Бредфорского університету Вінсент Гаффн, керівник групи дослідників, що знайшли нову неолітичну пам'ятку.

Відео дня

Це відкриття може докорінно змінити уявлення про Стоунхенджі як про відокремлений реліктовому спорудженні епохи неоліту".

Читайте такожТисячі людей відзначили день літнього сонцестояння у Стоунхеджі (фоторепортаж)

Вчені також не виключають, що центральний комплекс із каменю був пов'язаний ще з 60 ритуальними місцями.

Довідка УНІАН. Стоунхендж - мегалітична споруда в графстві Уїлшир, Англія. Пам'ятка датується 3-2 тисячоліттям до нашої ери. Комплекс внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.