Вкрай важливим є відсутність в атмосфері чадного газу / фото NASA

На екзопланеті (планети за межами Сонячної системи) може існувати життя, якщо в її атмосфері одночасно присутні метан, азот, вуглекислий газ і водяна пара.

Відповідна стаття вчених з Університету Вашингтона і Університету Каліфорнії опублікована в Science Advances, передає republic.

Для пошуку можливого життя на віддалених планетах вчені використовують спектроскопію атмосфери – за допомогою цього вони з'ясовують її хімічний склад. Потім дослідники шукають у ньому біосигнатури – речовини, які вказують на те, що на планеті можуть існувати живі організми. До останнього часу основною біосигнатурою, яку дослідники шукали на планетах, був кисень.

Відео дня

Читайте такожБіля холодного карлика виявили три суперземлі

У новому дослідженні вчені намагалися знайти комбінації інших біосигнатур, достатніх для появи життя при відсутності кисню. Для цього вони змоделювали атмосферу Землі в періоди архею (4-2,5 млрд років тому) і протерозою (2,5–0,5 млрд років тому) – тоді на планеті ще не було кисневої атмосфери, проте вже з'явилися перші організми.

Як з'ясувалося за результатами дослідження, присутність в атмосфері достатньої кількості метану і вуглекислого газу, а також наявність води в рідкому стані може бути достатньою ознакою того, що на планеті є життя. Метан і вуглекислий газ можуть з'явитися і без живих організмів, наприклад, через виверження вулканів або зіткнення з астероїдами, однак у таких випадках їх утворюється лише незначна кількість.

При цій біосигнатурі вкрай важливим є відсутність в атмосфері монооксиду вуглецю (чадного газу) – при наявності життя його не повинно міститися в атмосфері, так як він повинен йти на підтримку життєдіяльності організмів.

Як повідомляв УНІАН, дослідники прийшли до висновку, що на двох екзопланетах, розташованих поруч із зіркою TRAPPIST-1, все ж можливе існування життя. Самі фахівці, втім, радять з обережністю інтерпретувати отримані висновки, так як доказів того, що планети дійсно залюднені, на сьогодні немає.

Станом на січень 2018 року каталогізовані 3726 екзопланет в 2792 звезных системах. З цих зірок 622 мають більш ніж по одній планеті.