Apple зробила поступки розробникам / Ілюстрація REUTERS

Компанія Apple запустила програму App Store Small Business Program, яка передбачає зміну фінансової політики App Store. Комісія цифрового магазину для невеликих розробників буде знижена вдвічі.

Читайте такожВласники iPhone 12 mini знайшли ще одну проблему в роботі новинки

Про це повідомляє 4PDA. Зазначається, що згідно з умовами програми, розробники, виторг яких за попередній календарний рік склав менше одного мільйона доларів, будуть платити комісію 15% замість стандартних 30%. При цьому мова йде про виторг, яку розробник отримує вже після виплати Apple комісії.

Відео дня

Зміни торкнуться і системи підписок. Нині Apple стягує комісію в розмірі 30% за перший рік підписки всередині програми, але в разі, якщо користувач продовжує підписку після закінчення року, комісія знижується до 15%. В рамках програми App Store Small Business Program на перший рік також діє 15-відсоткова комісія. 

Брати участь у програмі можуть як нові, так і вже зареєстровані в App Store розробники.

Розробники проти Apple

Останнім часом Apple постійно стикається з невдоволенням через свою політику в App Store.

  • Так, творець "Вконтакте" та Telegram Павло Дуров звинуватив компанію у  "знищенні стартапів" і розробників додатків. Його компанія Telegram подала до Єврокомісії офіційну антимонопольну скаргу на американську корпорацію.
  • У вересні 13 великих компаній-розробників додатків об'єдналися, щоб змусити Apple змінити правила її магазину додатків App Store.
  • Серед них - Epic Games, стрімінгові сервіси Spotify і Deezer, а також компанія Match Group, яка управляє низкою популярних сервісів для знайомств (в тому числі – Tinder та OkCupid).
  • Учасники "коаліції" прагнуть змінити принципи, за якими працює софт в системі iOS. Зокрема - послабити жорсткий контроль Apple над тим, як мобільні додатки встановлюються на смартфони. Зараз це можливо головним чином тільки через App Store.
  • На сайті "коаліції" Apple критикують за комісію в 30% на всі платежі, що проводяться через App Store, антиконкурентну поведінку та зловживання монопольним становищем.