Reuters

Не перевищуючи повноважень, робот-пес, залучений владою Сінгапуру для скорочення поширення коронавірусом у місті-державі, чемно просить бігунів і велосипедистів тримати дистанцію між собою.

Чотиринога машина дистанційного керування збудована компанією Boston Dynamics. Її вперше запустили в центральному парку Сінгапуру сьогодні в рамках двотижневих випробувань, під час яких вона разом з іншим роботом буде патрулювати зелені зони міста під час карантину, - пише Reuters.

Читайте такожЗаміна людям: як роботи допомагають людству впоратися з епідемією (відео)

Відео дня

"Давайте зробимо Сінгапур здоровим", - каже жовто-чорний робот-пес на прізвисько SPOT англійською мовою, розгулюючи парком.

"Заради вашої ж безпеки і безпеки оточуючих, будь ласка, тримайте щонайменше метр дистанції. Дякую!" - додає машина жіночим голосом.

Попри всю чемність, за порушення жорстких правил карантину в Сігапурі доведеться заплатити чималий штаф або ж можна навіть потрапити до в'язниці. В місті-державі з 5,7 мільйонами жителів було зафіксовано понад 21 тисячу випадків зараження. І це один з найвищих показників у Азії. Від хвороби постраждали здебільшого робітники-мігранти, які часто живуть в переповнених гуртожитках в районах, які туристи майже не відвідують.

Згідно з правилами карантину, які будуть діяти до червня, громадяни можуть залишати свої домівки лише за гострої необхідності, наприклад, щоб купити продуктів. І при цьому, вони повинні весь час носити маски в громадських місцях. Займатися спортом навулиці можна, але потрібно робити це по одному.

Читайте такожBloomberg: У Швейцарії вчений створив сенсор для виявлення коронавірусу

Інший робот у формі маленької машини каже сінгапурцям, щоб "не тинялися" і нагадує, що "збори заборонені". Урядові агенції з питань технологій й кібер-безпеки Сінгапуру, пояснили, що залучили робота Boston Dynamics тому, що він краще бігає по грунтах в парках і садах.

Окрім того, що SPOT здатен попереджати людей про заходи безпеки, він також оснащений камерами й аналітичними інструментами для підрахунку кількості людей в парку. Влада Сінгапуру запевняє, що ці камери не будуть стежити за окремими людьми чи реєструвати особисті дані.