Санкції введені через причетність НДІ до розробки програми Triton / Ілюстрація REUTERS

У США заморожуються всі активи Центрального науково-дослідного інституту хімії та механіки, фізичним і юридичним особам США забороняються будь-які ділові відносини з московським інститутом.

Як повідомляє Deutsche Welle, про це йдеться в заяві відомства.

Читайте такожСтоять за вірусом NotPetya: у США назвали імена офіцерів ГРУ, які влаштовували кібератаки по всьому світу

Відео дня

Шкідлива програма Triton

Санкції введені через причетність НДІ до розробки програми Triton, яку використовували для кібератак.

"Шкідлива програма Triton, в розробках відкритого вихідного коду відома також як TRISIS і HatMan, створена для цілеспрямованих атак на системи промислової безпеки", - наголошується в заяві.

Позиція Мінфіну США

У Мінфіні США заявляють, що у 2017 році програма використовувалася для кібератаки на розташоване в Саудівській Аравії нафтохімічне підприємство, а "контрольований Російською державою" інститут хімії та механіки надав підтримку хакерам "спеціалізованими інструментами".

Також в заяві підкреслюється, що у 2019 році розробники шкідливої програми Triton "перевіряли вразливість не менше 20 електроенергетичних підприємств в США".

У заяві підкреслюється, що адміністрація США продовжить "активно захищати життєво необхідну інфраструктуру США від будь-яких спроб завдати їй шкоди".

Суть конфлікту

24 жовтня 2020 року в ЗМІ з'явилася інформація про те, що США ввели санкції проти російської державної дослідницької установи за поширення шкідливого програмного забезпечення Triton. Фахівці назвали ці кібератаки "найнебезпечнішими з відомих загроз".

Triton або TRISIS і HatMan був спрямований на системи промислової безпеки та управління ними.

Ці системи забезпечують безпеку аварійного відключення виробничих процесів на об'єктах критичної інфраструктури з метою захисту життя людей.