«Синтезатор норімакі» / фото Homei Miyashita

Японські вчені розробили пристрій, що дозволяє відчути смак «віртуальної їжі».

Про це повідомляє Naked Science.

«Синтезатор норімакі» за допомогою електричної стимуляції впливає на певні зони мови і дозволяє відчути будь-який з п'яти основних смаків без необхідності споживати їжу.

В основі гаджета - електроліти (речовина, яка проводить електричний струм), впроваджені в п'ять гелів, що контролюють інтенсивність п'яти основних смаків: кислого, солодкого, гіркого, солоного і умамі (смак високобілкових речовин).

Читайте такожАстронавти NASA успішно виростили їстівні рослини в космосі

За словами авторів розробки, досліди показали, що пристрій дозволяє «відчути смак всього - від липких цукерок до суші, без необхідності поміщати шматочок їжі в рот».

Вчені припускають, що їх розробка стане корисною, наприклад, для авіапасажирів на далеких рейсах: прямо в польоті можна буде насолодитися ароматним «віртуальним» стейком або морозивом, уникаючи процесу готування.

Однак, крім розважальної складової, «синтезатор» може стати неоціненним гаджетом для тих, хто прагне схуднути і контролює вагу, - або для страждаючих гіпертонією, які змушені обмежувати споживання солі: вони зможуть їсти справжню їжу, а «синтезатор норімакі» приправить її «віртуальної сіллю».

Як повідомляв УНІАН, у Гуанчжоу відкрили перший на території Китаю ресторан, який повністю керується роботами.