Скандал із полковником Пеліканом вже нашкодив репутації і НАТО, і Чехії / Фото mil.gov.ua

СБУ наприкінці квітня затримала у Києві двох громадян Чехії, які намагалися продати спецапаратуру, в тому числі пристрої прослуховування. Чеське МЗС оперативно спростувало інформацію про те, що за ґрати потрапив дипломат, але визнало, що у одного громадянина на ім’я Людек Вокал справді виникли проблеми.

Як дізналася Європейська правда, Вокал – колишній поліцейський, а нині представник компанії, що торгує спецобладнанням. Він вийшов під заставу і заявив чеським ЗМІ, що вів в Україні легальні переговори про продаж обладнання за посередництва НАТО, а постраждав через небажання платити відкат.

Читайте такожНа Чернігівщині до суду направлена справа контрактника, який попався на розкраданні обладнання танків "Булат"

Відео дня

Також він розповів, що разом із ним СБУшники затримали дипломата, представника місії НАТО, також чеха – полковника Мірослава Пелікана, відповідального за допомогу Україні у проведенні реформи армії у сфері логістики. Його швидко звільнили через дипломатичний імунітет, а потім терміново "евакуювали" з України.

На письмовий запит журналістів про те, чи були авторизовані переговори, контакти або співпраця Мірослава Пелікана (в рамках його роботи з НАТО в Києві) з чеським продавцем спецобладнання, в Альянсі відповіли категоричним запереченням: "У НАТО не було жодного зв’язку із Людеком Вокалом". Є всі підстави припустити, що керівник напрямку НАТО вирішив скористатися нагодою та "підзаробити" як посередник у продажі спецтехніки.

"Він громадянин Чехії, тому запитувати про нього варто владу Чехії. Він донедавна працював у представництві НАТО в Україні в рамках "добровільного національного внеску" з боку Чехії, а за цією програмою вся відповідальність лежить на національній владі", - йдеться у письмовому коментарі представника НАТО.

Як повідомляє Європейська правда, у Міноборони визнали, що Пелікан справді залишив Україну та більше не повернеться до місії НАТО у нашій державі. Мовляв, "зобов’язання Пелікана як експерта представництва НАТО добігли кінця". Хоча це не вся правда: кілька джерел підтвердили виданню, що він не "завершив місію", а був відкликаний, бо його подальша робота після цього скандалу була неприйнятною не лише для Києва, але і для Альянсу.

Як повідомляв УНІАН, раніше на Київщині СБУ блокувала контрабанду партії кокаїну з Центральної Америки на 8 мільйонів гривень.