Цього дня завершується Пилипівський, або Різдвяний піст. На столі має бути 12 пісних страв, на честь 12-ти апостолів. Обов'язковими на передріздвяній вечері має бути кутя та узвар. Постують далеко не всі українці, але накривати на стіл 12 пісних страв на Святвечір вже стало традицією для всієї України.
А з першою зіркою вже можна колядувати. За біблійним переказом, саме вона вказала волхвам місце народження Ісуса.
Читайте такожНа Різдво у Києві встановлять рекорд з наймасовішого виконання колядки
Обряд колядування має ще дохристиянські коріння, коли наші пращури вшановували Сонце святом Коляди. Коли приходять колядники, важливо першим до хати впустити хлопця. Згідно зі звичаєм, він принесе в домівку мир та добробут.
Увечері в храмах розпочнуться урочисті богослужіння, що нагадують про велику подію, з якої почався відлік нової ери.
Існує на Святвечір і погодне повір’я: якщо на багату кутю іній або сніг – то літо буде дощовим.