Митрополит Лука по-своєму інтерпретує канонічні норми й історичні події \ Фото УНІАН

Митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ МП Лука (Коваленко) в образливому і принизливому тоні відповів на лист вселенського патріарха Варфоломія про Об’єднавчий собор, який той раніше відправив усім українським єпископам.

Читайте такожМитрополита УПЦ МП не пустили через лінію розмежування на Донбасі

Відповідь керівника Запорізької єпархії УПЦ МП була опублікована на офіційному сайті єпархії, передає Релігія в Україні. "Дорогий вірнопідданий Турецької Республіки, пан Варфоломій! (Більш відомий як “Патріарх Вселенський”)”, – такими словами митрополит Лука розпочав своє звернення.

Відео дня

У зверненні митрополит Лука звинуватив Патріарха у використанні “держапарату України і жонглюванні нормами канонічного права для знищення” УПЦ МП, називає його “засліпленим уявним сяйвом кесаревої влади”, “ідейним натхненником масштабної кампанії, спрямованої на розпалювання ненависті до УПЦ (Московського Патріархату, – ред.), захоплення її святинь, переслідування її пастви, а також підриву позицій Православ’я в Україні на користь “хрестового походу” уніатів на споконвічні православні землі” тощо.

Митрополит Лука по-своєму інтерпретує канонічні норми й історичні події, підсумувавши в кінці звернення: “Спасибі вам, пане Варфоломій, що ви допомагаєте нашому спасінню. Єдине, про що клір (який ваш Престол з якоїсь безглуздої причини уявив своїм) і паства запитує до вас: що завадило вам нас почути навесні? Що так затьмарило ваш розум, щоб ви вважали себе Патріархом всього світу? Може бути, наступним вашим кроком стане затвердження, що і цей світ з небуття вами створений?”.

Раніше митрополит Лука називав “сатанинською” ідею Константинополя надати автокефалію Українській Церкві.