Верховна Рада / REUTERS

Верховна Рада відхилила законопроект “Про приватну детективну (розшукову) діяльність”.

Як передає кореспондент УНІАН, законопроект було ухвалено як закон 13 квітня 2017 року, але президент повернув його до парламенту зі своїм вето і пропозиціями.

У пропозиціях президента зазначалося, що законом передбачено перелік дозволених видів приватних детективних послуг, які сформовано без урахування вимог низки законодавчих актів України. Зокрема глава держави зазначав, що по суті суб’єктам приватної детективної діяльності дозволялося збирати, фіксувати та досліджувати докази для розгляду справ у кримінальному судочинстві, що суперечить нормам Кримінального процесуального кодексу України. Також у пропозиціях йшлося про те, що ще ряд норм не відповідають законодавству України і потребують змін.

Відео дня

Читайте такожРада затвердила календар пам'ятних дат та ювілеїв в Україні у 2019 році

Крім того, президент вказував, що законом встановлювалося, що для зайняття приватною детективною діяльністю необхідне свідоцтво, яке видається на платній основі, однак не визначається розмір плати за видачу такого свідоцтва.

Народні депутати не підтримали пропозиції президента до даного законопроекту — за них голосував лише 161 (за необхідного мінімуму у 226 — УНІАН) парламентаріїв.

Також депутати не підтримали пропозицію про повернення на доопрацювання законопроекту з реєстраційним № 3726. За цю проголосували лише 170 (за необхідного мінімуму у 226 — УНІАН) народних депутатів.

Коментуючи результати голосування, голова ВР Андрій Парубій зазначив, що в такому випадку законопроект вважається відхиленим. Він висловив сподівання, що найближчим часом буде розроблено відповідний законопроект, у якому будуть враховані всі позиції, і парламент його ухвалить.