2/3 вірян мають бути згодні перейти під іншу юрисдикцію / фото УНІАН

Після створення помісної православної церкви в Україні перед парафіями «Московського патріархату» (РПЦ в Україні) постане питання переходу в нову юрисдикцію. У виборі між церквами вирішальне слово належатиме не священикам, а їхнім парафіянам.

Читайте такожСБУ планує найближчими днями викликати на допит настоятеля Києво-Печерської лаври

Про це розповів священик Української православної церкви Київського патріархату Андрій Гуль. За його словами, "усе буде вирішувати громада", передає «Обозреватель».

Відео дня

"Якщо священик не захоче — він один не вирішує, він є частиною громади. Цей механізм проговорювався. Було прийняте рішення: якщо 2/3 згодні переходити під іншу юрисдикцію, то цей перехід відбудеться. Якщо є 50/50, то перехід не відбувається. Має бути більшість — це справедливо. Якщо є половина на половину, то будуть щонайменше суперечки", — зазначив він.

Священик вважає, що такий підхід допоможе уникнути провокацій і конфліктів.

"Є час. Ми довго терпіли і ще трохи потерпимо, щоб люди самі до цього дійшли. Якщо когось змушувати — жодної користі не буде, якщо силою створювати — потім зруйнується. Звісно, звучатимуть заклики прискорити цей процес, але ми від цього відмовляємося, не підтримуємо. Ми тільки за вільний вибір людей", — пояснив Гуль.

"Головне для нас те, що нашу духовну незалежність, нашу єдність засвідчив Вселенський патріарх, і він це підтвердив. 6 січня наш предстоятель блаженнійший Епіфаній запрошений на богослужіння, під час якого буде вручений Томос. Блаженнійший Епіфаній під час своєї першої промови сказав, що двері нашої церкви завжди будуть відкриті. Ми будемо чекати всіх, що б не говорили. Це важливо не тільки для церкви, але й для держави", — підкреслив Гуль.

Також священик переконаний, що УПЦ Московського патріархату повинна змінити назву.

"Я ще до Томосу казав, що назву необхідно поміняти, що треба називати речі їхніми іменами. Моя думка — церкви Московського патріархату повинні називатися Російська православна церква в Україні. Не може бути двох помісних церков в Україні. Єдина православна церква засвідчена Вселенським патріархом. А екзархат, філія Російської церкви в Україні повинна так і називатися — РПЦ в Україні", — заявив він.

Також Гуль зазначив, що "всі ці питання будуть вирішуватися уже після 6 січня".