фото: УНІАН

Сьогодні, 19 грудня, у Вінниці відкрили обласний молодіжний центр «Квадрат».

Молодіжний центр «Квадрат» – це 700 кв. м креативного простору у самому центрі міста для продукування та реалізації творчих та бізнесових ідей, наукових, соціальних та громадських ініціатив. Приміщення містить лекторії, лабораторію, коворкінг-зону, студію звукозапису, майданчик для створення on-line радіо і телебачення та проведення заходів на 300 осіб. Центр матиме сучасну лабораторію для проведення наукових досліджень, виготовлення прототипів власних ідей (3D принтери, лазерний різак, ріжучий плоттер, свердлильний та точильний станки).

Відкриття стартувало з Форуму KvadratGrangOpening, який зібрав молодь з усіх куточків України. На Форумі працювало шість дискусійних панелей, які тематично дублювали напрямки роботи центру: освіта, наука, культура, бізнес, сучасні медіа, влада і громада. В ході дискусій спікери визначили больові точки, досягнення та виклики, які постають у визначених сферах. Спікерами форуму виступили Павло Шеремета, Валерій Примост, Олександр Варениця, Максим Демський, Леонід Марущак, Петро Мисливий, Катерина Калитко.

Відео дня

Звертаючись до учасників заходу, голова облдержадміністрації Валерій Коровій висловив переконання, що обласний молодіжний центр «Квадрат» стане фундаментом для розвитку молодіжної політики області. «Ми прагнули винайти нові механізми співпраці з молоддю. Принципово важливим було рухатися по шляху формування середовища, де молодь почувала б себе комфортно, творчо, маючи всі можливості для розвитку», – наголосив Коровій.

Звертаючись до присутніх, заступник міністра молоді і спорту Олександр Ярема підкреслив, що історія створення «Квадрату» – це ілюстрація принципу, на якому сьогодні базується молодіжна політика в Україні – жодних рішень для молоді без молоді. «Молоді люди фактично сформулювали запит, зуміли прокомунікувати його, заручитися підтримкою різних гілок влади. Подібних «Квадрату» закладів в Україні немає, це унікальний приклад і унікальний досвід, яким можна пишатися і необхідно поширювати серед інших регіонів України», – наголосив Ярема.    

«Кожен з нас повинен усвідомити просту істину: Україна починається з тебе. На прикладі «Квадрату» місто, область і держава зуміли спрацювати на результат. «Квадрат» стане місцем зустрічі творчих та ініціативних людей, з нестандартними підходами та сучасним мисленням, які, обмінюючись ідеями та енергетикою, стануть рушійною силою прогресу нашої області», – таке переконання висловив голова облради Анатолій Олійник.  

«За два з половиною роки ми вивчили досвід кращих відкритих просторів та молодіжних центрів країни і світу - повідомила в.о. директора Центру Світлана Ярова, - важливим є і те, що центр функціонував в експериментальному режимі більше року. Наповнювався ідеями, цінностями, людьми і проектами. В центрі абсолютно інклюзивне й доступне середовище та є наміри претендувати на Знак якості Молодіжних центрів Ради Європи».