Журналісти знайшли, компанії, які на подарунках дітям співробітників УЗ, повинні були б заробити мільйони / Антикор

7 грудня "Укрзалізниця" на майже 17, 5 млн грн замовила у п'яти різних компаній понад 112 тисяч новорічних подарунків для дітей. Таким чином, один набір цукерок коштує 153 грн.

На перший погляд, ціна більш-менш адекватна, але журналісти програми "Гроші" стверджують, що чиновники УЗ примудрилися вкрасти гроші навіть на подарунках дітям.

Журналісти знайшли, компанії, які на подарунках дітям співробітників УЗ, повинні були б заробити мільйони.

Читайте також"Укрзалізниця" пообіцяла гроші пенсіонеру, якого електричка протягла вниз головою по перону (відео)

Костянтин Михайлович Кравець, так звати одного із засновників фірми-постачальника цукерок для УЗ в цьому році, розповів журналістам, що собівартість одного набору цукерок приблизно 135 грн. Туди входять цукерки "Рошен" та "АВК".

Інші компанії або складаються з одного співробітника-директора, або були зареєстровані за лічені місяці перед тендером. На зв'язок вони не виходять.

Незалежний експерт у сфері публічних фінансів Гліб Канєвський вважає, що насправді жодних торгів не було, а переможці тендеру, досить імовірно, визначалися десь за закритими дверима топ-менеджерів ж/д монополіста.

"В даному випадку це більше схоже на уявне змагання, так як перемогли фірми, які абсолютно не мають досвіду. Ніхто не перевірить, чи буде поставлено 100% товару, чи 50-70%. На таких схемах і будуються відкати, коли можна потім з підрядником домовитися, щоб він не постачав частину товару або поставив товар гіршої якості, а "наварені" гроші поділити", - пояснює експерт.

Як повідомила УНІАН, зарплата глави "Укрзалізниці" Євгена Кравцова становить близько 1 млн грн на місяць.