Роман Цимбалюк

Незаконно засудженого в РФ українського журналіста Романа Сущенка, який відбуває покарання в колонії Кіровської області, не переводили до іншої камери.

Про це в ефірі «5 каналу» повідомив його захисник Марк Фейгін.

Відео дня

За його словами, Сущенко перебуває у тій самій камері, що й 20 грудня, коли адвокат зустрічався з Романом.

«Це не карцер, це приміщення камерного типу, називається ПКТ, в якому він перебував і перебуває зараз. Нічого не змінилось. Карцером це називають на тюремному жаргоні. Справедливо Денісова каже про підйом о 5-й годині замість 6:30. Тому що в це приміщення камерного типу його помістили не за порушення, а в це безпечне місце його помістили заради нього самого», - пояснив Фейгін.

«Зараз не все так драматично, хоча умови, в яких він перебуває, вимагають втручання. Роман повинен мати певні можливості для заняття своїми особистими справами – він малює і так далі», – додав адвокат.

Читайте також"Антисанітарія, цвіль, щурі": Денісова звернулася до РФ через неналежні умови утримання Сущенка

Як повідомляв УНІАН, 29 грудня уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова написала на своїй сторінці у Facebook про те, що Сущенка перевели до карцера.

«Маю невтішну інформацію щодо Романа Сущенка, який вже третій Новий рік проведе у російській колонії. Його дружина повідомила, що Романа помістили до карцера та відверто знущаються з нього. Співробітники колонії примушують Романа прокидатися раніше усіх в’язнів - о 5-й ранку та вилучають постільні речі. І це нелюдське поводження з нашим Романом відбувається напередодні новорічних свят», - йшла мова у дописі.

Довідка УНІАН. ФСБ Росії 30 вересня 2016 року затримала в Москві кореспондента «Укрінформу» Сущенка, назвавши його співробітником української розвідки, і звинуватила в шпигунстві.

4 червня 2018 Московський міський суд засудив Сущенко до 12 років колонії суворого режиму. 12 вересня Верховний суд РФ визнав цей вирок законним.

На початку листопада Сущенка етапували в колонію №11 (село Утробине під Кірово-Чепецьком Кіровської області РФ).