25 січня відзначають день студента / фото УНІАН

День студента в Україні святкується двічі – 17 листопада та 25 січня. Міжнародний День студента відзначається 17 листопада, а от 25 січня відзначається Тетянин день, який також асоціюється із днем студентства.

День студента 2019: історія

Так, День студента і Тетянин день на перший погляд не мають нічого спільного. Однак якби не одна подія, що сталася 25 січня 1755 року. В цей день протектор науки і культури камер-юнкер Іван Шувалов представив на підпис імператриці Єлизаветі Петрівні указ про заснування першого Московського університету в Російській імперії.

Читайте такожТетянин день: історія свята, традиції, прикмети

Імператриця ідею науковця Михайла Ломоносова і графа Івана Шувалова про створення навчального закладу підтримала і в цей же день 12 січня (25 січня за новим стилем) 1775 року підписала указ. Крім того, дата — 25 січня — була обрана неспроста. 25 січня у матері графа Шувалова, Тетяни Петрівни, були іменини.

Вважається, що з цього моменту День студента і Тетянин день стали нероздільними святами. Однак і тут таїться уточнення, приховане в інших історичних подіях.

Так, Миколи I видав указ, в якому говорилося, що 25 січня слід відзначати не створення першого Московського університету, а сам факт підписання акту про його заснування. Саме волею государя з'явилося студентське свято. З цього розпорядження День студента і Тетянин день, що святкуються 25 січня, стали неподільними святковими датами. Молодь відзначає День студента і Тетянин день гучним і веселим гулянням.

Правда в Україні 25 січня як День студента стає все менш популярним. Українські студенти відзначають свій день 17 листопада.

25 січня великою популярністю користується обряд на залучення удачі на іспитах / фото talks.asu.kpi.ua

День студента: традиції

Для студентів і Тетянин день є, мабуть, найулюбленішим святом. У навчальних закладах у Тетянин день, 25 січня, проходять святкові заходи, концерти. Самі студенти організовують вечірки, флешмоби. Також багато студентів 25 січня ходять до церкви, щоб поставити свічку святий Татіані і попросити покровительку допомогти успішно здати сесію.

Читайте такожДень студента: коли відзначають та історія свята

Серед студентів у Тетянин день 25 січня великою популярністю користується обряд на залучення удачі на іспитах. Для цього вночі 25 січня вони виходять на балкон або виглядають у вікно, тримаючи в руках розкриту залікову книжку, і голосно кричать три рази: «Удача, прийди!». Багато студентів щиро вірять, що це допоможе їм добре скласти іспити.

Також для залучення фортуни на іспитах у День студента 2019 можна провести ще один обряд. Він теж дуже популярний у студентському середовищі. Для цього 25 січня студенти беруть свої залікові книжки і на останній сторінці малюють дуже маленький будиночок. У цього будиночка неодмінно повинні бути двері і вікно. Також обов'язково потрібно намалювати трубу і дим з неї. Намалювати цей будиночок потрібно однієї суцільною безперервною лінією. Серед студентів є прикмета, що якщо вдасться зобразити такий будиночок 25 січня в Тетянин день, то сесія буде складена легко і успішно.

Втім, як відомо, студент ніколи не упустить шанс відпочити від навчання, — згідно з народною мудрістю, від нескінченного святкування його відволікає лише «гарячий» сесійний час.

Привітання з Днем студента 2019

Студентські роки – одні з найкращих і безтурботних часів. Так, порівняно з тим, що вас чекає далі, ці роки дійсно безтурботні. В цей час чудово все, навіть та сама сесія, про яку стільки говорять. Насправді, це певна школа життя, де ви набираєтеся досвіду у всьому. В університеті ви можете, наприклад, стати редактором студентської газети. Це буде для вас практикою, і ви зрозумієте, чи зможете насправді впоратися з такою посадою. Університет готує вас до життя, тому що вже в стінах рідного внз ви починаєте усвідомлювати, що таке самостійність і відповідальність. Я вітаю всіх студентів з їх професійним святом! Нехай в вашому житті все буде так, як ви хочете!

***

Сьогодні день студента відмічаєм,

Везіння у навчання вам бажаєм,

Щоб ви ніколи не хворіли,

Кохання справжнє щоб зустріли,

Бажаємо щасливими вам бути,

Про смуток, труднощі забути,

Викладачі щоб поважали вас,

Запал в очах азартний щоб не згас,

Цікаву і престижну вам знайти роботу,

З грошима щоб не мали ви турботу,

Завжди щоб залишались молодими,

Веселими, завзятими і бойовими!

***

Прийміть в день свята,

Посмішки й вітання,

і наші щирі побажання,

Здоров’я, миру і добра,

Кохання, вірності, тепла,

Бажання, , мрії і думки,

Хай збуваються завжди,

Нехай всміхається світ,

Не буде смутку і бід,

Хай легко Вам вчиться,

А ще щастя без краю,

Сьогодні Вам я бажаю.

***

Вітаю тебе з днем студента, і хочу побажати тобі позитиву, побільше грошей, щастя і щоб завжди щастило! Нехай тільки найкраще чекає на тебе у житті, адже воно тільки починається! Нехай ті, кого ти любиш, не залишають тебе! хай хороше навчання принесе свої плоди, а також бажаю зуміти влаштуватися на хорошу високооплачувану роботу!

День студента 25 січня: відео