Військовополоненому моряку Василю Сороці можуть ампутувати руку / фото Olena Syvak / Facebook

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова заявляє, що Василю Сороці, одному з поранених українських моряків, яких Росія захопила біля Керченської протоки, можуть ампутувати частину руки.

Як повідомила український омбудсмен у соціальній мережі Facebook, вона зустрілася з родичами військовополонених моряків, які повернулися зі Страсбургу, де у рамках зимової сесії ПАРЄ спілкувалися з представниками міжнародної спільноти, розповідали про агресію РФ та про українську позицію щодо звільнення українських моряків.

Читайте такожДенісова пропонує відправити трьох поранених українських моряків на лікування в третю країну

Відео дня

"Дізналася від Віктора Сороки про стан здоров’я його пораненого сина. У хлопця ще більше набрякла та посиніла рука і якщо йому не надати невідкладну медичну допомогу, частину кінцівки доведеться ампутувати", - заявила Денісова.

"Була стурбована цією інформацією, тому одразу зв’язалася телефоном з в.о. міністра охорони здоров’я України Уляною Супрун. Висловила прохання втрутитись у ситуацію та знайти лікаря у Москві, який зможе потрапити до СІЗО «Матросская тишина», відвідати там Василя Сороку та надати висновки щодо термінової та вкрай необхідної медичної допомоги", - заявила вона.

"Також зателефонувала до радника президента РФ, Голови Ради при президентові РФ з розвитку громадянського суспільства та прав людини Михайла Федотова і повідомила про тяжкий стан здоров’я пораненого моряка. Вже відправила офіційне звернення до Михайла Федотова з вимогою забезпечити надання належної медичної допомоги та посприяти у проведенні обстеження фахівцями", - завила вона.

Читайте такожПАРЄ закликала РФ надавати допомогу українським морякам у відповідності з Женевською конвенцією

"Не можна втрачати час! Чекаю на реакцію та подальші дії", - додала Денісова.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Під час виходу з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці. Троє з них дістали поранення. Українців обвинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».