Стан шести військовополонених українських моряків погіршився / фото twitter.com/itsector

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова заявляє про погіршення стану здоров'я шести українських військовополонених у Росії - Володимира Терещенка, В’ячеслава Зінченка, Віктора Беспальченка, Андрія Ейдера, Андрія Артеменка і Василя Сороки.

Про це український омбудсмен повідомила в ефірі телеканалу "Прямий".

"Зараз у нас суперечлива інформація від адвокатів, які відвідують наших військовополонених, в тому числі й поранених, і тих, хто не був поранений. Ми знаємо, що є такі тривожні звістки щодо Терещенка, Безпальченка, Зінченка, тобто стан їхнього здоров'я погіршується. І це стосується в тому числі й Артеменка, Ейдера та Сороки", - сказала Денісова.

Відео дня

Читайте такожСША не продовжуватимуть переговори з Росією до звільнення українських моряків - Волкер (відео)

Говорячи про військовополоненого Ейдера, омбудсмен зазначила, що в результаті обстеження в нього виявлено гепатит Б.

"Зараз ми з'ясовуємо підтвердження цієї інформації", - зазначила Денісова і додала, що звернулася до всіх причетних осіб з цього приводу.

Також вона сьогодні проведе зустріч з представниками Ради Європи з метою вирішити питання передачі українських поранених щодо переведення їх з Росії у третю країну, бо "вона не може їх вилікувати і виконати Женевську конвенцію від 1949 році щодо звільнення їх як військовополонених".

Омбудсмен висловила припущення, що зараження Ейдера на гепатит могло виникнути через оперативне втручання у зв'язку з його пораненням.

За її словами, вже призначено розгляд апеляційних скарг на рішення суду щодо продовження арешту українських моряків на період до кінця квітня.

Читайте такожВійськовополонений український моряк заявив про провокації з боку російського омбудсмена

"У нас є перша четвірка на 7 лютого, в четвер будуть розглядатися. Потім 12, 13 лютого будуть розглядатися ці апеляційні скарги", - додала Денісова.

Вона повідомила, що моральний стан українських військовополонених дуже високий, але фізичний стан погіршується.

Крім того омбудсмен заявила, що умови тримання українських військовополонених наносять шкоду їхньому здоров'ю.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформацію щодо можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили в московські СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

28 січня Адвокат Микола Полозов повідомив, що 26 січня поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» у «Лефортово».

Суд у Москві продовжив терміни арештів захопленим українським військовим до кінця квітня.