В ЮНІСЕФ попереджають про загрози кібербулінгу / фото fotokanal.com

У Дитячому фонді Організації Об'єднаних Націй (ЮНІСЕФ) попереджають про загрози кібербулінгу для користувачів Інтернету віком від 15 до 24 років.

Як повідомили УНІАН у представництві ЮНІСЕФ в Україні, 90% українських користувачів всесвітньої мережі віком від 15 до 24 років постають перед загрозами онлайн-насильства, булінгу та домагань.

«В Україні 93,1% дівчат віком від 15 до 24 років користуються Інтернетом (для порівняння – серед хлопців цього віку частка Інтернет-користувачів нижча: 87,3%). На глобальному рівні Інтернет-користувачами є 70,6% молодих людей віком від 15 до 24 років», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожПрезидент підписав закон, яким вводиться адміністративна відповідальність за булінг

При цьому зазначається, що онлайн-аудиторія в Україні молодшає – 50,2% дітей віком до 15 років вже користується Інтернетом.

Експерти наголошують, що хоча від кібербулінгу більше потерпають старші діти, жодна дитина не є захищеною від шкідливого онлайн-контенту, сексуальної експлуатації, насильства та булінгу в Інтернеті.

Так, згідно з опитуванням, проведеним українським U-Report, 26% молоді віком 15-24 років спілкується на особисті теми із незнайомими людьми в Інтернеті, а близько третина респондентів цього ж віку зізнались, що про них поширювалась особиста інформація в Інтернеті без їхньої згоди (фото, відео, дописи).

За даними ЮНЕСКО щодо поширеності кібербулінгу в розвинених країнах, частка дітей та підлітків, які стикаються з цим явищем, становить від 5 до 21%, причому дівчата мають більшу ймовірність постраждати від нього, ніж хлопці.

«Під час нещодавнього опитування ЮНІСЕФ, яке тривало близько 5 тижнів за участі понад 1 мільйона молодих осіб зі 160 країн, та проведення серії молодіжних дебатів #ЗУПИНИТИнасильство, ми почули думки дітей та молодих людей з усіх куточків світу, що їхні батьки, вчителі та органи влади можуть зробити все, аби забезпечити їхню безпеку. І одним з найпотужніших засобів запобігання та протидії булінгу та кібербулінгу діти називали доброту. Вони озвучують абсолютно чітку річ: в Інтернеті не залишилося доброти», – наголосила заступник голови представництва ЮНІСЕФ в Україні Лора Біл.

«Саме тому в День безпечного Інтернету ЮНІСЕФ закликає всіх ставати добрішими онлайн та вживати більш серйозних зусиль, щоб Інтернет ставав безпечнішим місцем для всіх», - додала вона.

В представництві ЮНІСЕФ наголошують, що кібербулінг може спричинити серйозну шкоду, оскільки він швидко сягає широкої аудиторії та може залишатися онлайн на невизначений термін, фактично «полюючи» за своїми жертвами протягом усього їхнього життя. Булінг та кібербулінг підживлюють один одного та формують замкнене середовище поведінки, що руйнує життя. Жертви кібербулінгу з більшою ймовірністю вживають алкоголь, наркотики та пропускають школу, ніж інші діти. Також ймовірніше, що вони будуть гірше навчатися, мати нижчу самооцінку та проблеми зі здоров’ям. У критичних випадках кібербулінг може призводити до самогубств.