/ фото УНІАН

Митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України Епіфаній розповів про те, які три ключові завдання він ставить перед собою як глава ПЦУ.

Про це та багато іншого він розповів в інтерв'ю журналу "Новое время".

"Перше — зберегти єдність, яка була задекларована на об'єднавчому соборі. Друге — звернути особливу увагу на освіту. Оскільки я був ректором, для мене це питання дуже важливе: освіта — наше майбутнє. Третє завдання — це молодь, яку ми повинні залучити до церкви. Але без духовної освіти, в цілому без розвитку освіти ми не зможемо цього зробити",- заявив Епіфаній.

Відео дня

Також Епіфаній згадав про статус лавр.

"Лаври — духовно-культурне надбання українського народу. І я вірю, що Господь створить такі умови, що лаври перейдуть в Помісну українську церкву. Думаю, що це станеться протягом наступних років, можливо, навіть року. Я б хотів, щоб лаврські ченці самостійно прийшли до усвідомлення того, що немає іншого шляху, крім шляху об'єднання, щоб разом творити нашу новітню історію",- упевнений митрополит.

Він розповів і про відносини з Московським патріархатом.

Читайте такожЕпіфаній затвердив склад Синоду ПЦУ

"Після об'єднавчого Собору та отримання томосу я жодного разу не перетинався з ієрархами та духовенством вже Російської православної церкви України. Тобто у них немає бажання вести діалог, немає аргументів. Але я готовий до спілкування, готовий знаходити час для діалогу про єднання всіх православних в єдину церкву. Проте з їхнього боку, очевидно, що такого бажання немає",- вважає він.

Епіфаній заявив, що досі якихось погроз із боку Москви не отримував.

"Але процес [об'єднання церков в єдину автокефальну церкву України] був складний, зовнішні сили втручалися в наші внутрішні справи. Все велося в кулуарах. Я навіть не знаю певних подробиць, але було видно, що Росія намагалася (і зараз буде намагатися) ізсередини руйнувати те, що ми зуміли об'єднати",- сказав глава ПЦУ.

Повний текст інтерв'ю читайте у свіжому випуску журналу "Новое время".