На фасадах храмів малювали фашистську символіку / фото upc.lviv.іас

Голова Служби безпеки України Василь Грицак назвав прізвища замовників підпалу храмів УПЦ МП в Україні, зокрема в Запоріжжі 16 лютого.

Як передає кореспондент УНІАН, на брифінгу в Києві він сказав, що одним із замовників цього злочину є "колишній головний редактор одного із запорізьких інтернет видань Артем Тимченко. У 2014 році Тимченко виїхав на тимчасово окуповану територію Донецької області, де переховується від правоохоронних органів та, за нашими даними, тісно співпрацює з МДБ так званої "ДНР".

Читайте такожНапади на культові споруди "УПЦ МП" організовувались з ОРДЛО, а узгоджувались у Ростові – СБУ

Відео дня

Як повідомив Грицак, іншим замовником є "колишній житель Запоріжжя, член незаконних збройних формувань терористичної організації "ДНР" на прізвисько "Сармат" - його звуть Андрій Кузьменко". За словами голови СБУ, обидва перебувають у загальнодержавному розшуку за підозрою вчинення кримінальних правопорушень".

Як сказав Грицак, встановлено і задокументовано причетність указаних осіб до організації ще двох спроб підпалу культових споруд УПЦ МП, які мали місце у Запоріжжі 6 та 11 лютого.

При цьому на брифінгу були продемонстровані фото людей, яких Грицак назвав замовниками.

За його словами, учасники підпалів мали зробити "відповідні написи" після скоєння злочину, зокрема свастику.

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 6 лютого в Шевченківському районі Запоріжжя невідомі намалювали фашистську символіку на фасаді храму преподобного Олексія Карпаторуського колишньої УПЦ МП і спробували підпалити двері.

У ніч на 11 лютого у Вознесенівському районі Запоріжжя невідомі намалювали фашистську символіку на фасаді храму рівноапостольної княгині Ольги колишньої УПЦ МП.

16 лютого в Запоріжжі співробітники Служби безпеки України затримали двох чоловіків та жінку при спробі підпалу храму колишньої УПЦ МП в Бородінському мікрорайоні Дніпровського району міста. Дії затриманих кваліфіковано як теракт (ст. 258 Кримінального кодексу України).