В центрі по неділях нібито працює примусова недільна школа, але з літа 2018 року діти масово тікають з центру / Фото: УНІАН

В Одесі поліція почала перевірку інформації про знущання над дітьми в міському центрі соціально-психологічної допомоги.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні журналістам повідомив начальник відділу ювенальної превенції Головного управління Нацполіції в Одеській області Віталій Капуляк.

Читайте такожУ Дніпрі з психіатричного відділення лікарні зникло двоє дітей (фото)

Відео дня

Перевірку розпочато Київським відділом поліції Одеси у зв'язку з тим, що відома громадська активістка, інспектор патрульної поліції Зоя Мельник повідомила у Facebook, що центр соціально-психологічної реабілітації дітей, розташований на вулиці Героїв Крут, в якому перебувають неповнолітні з різних соціальних категорій, став «в'язницею для дітей, які ні в чому не винні, але їхні права і свободи грубо порушуються і обмежені тими, хто їх повинен захищати».

За словами Мельник, замість прийнятих 9 місяців діти «проходять психологічну реабілітацію» роками, адміністрацією закладу запроваджуються карантини, щоб обмежити зустрічі дітей з близькими і родичами. Крім того, дітям заборонено користуватися мобільними телефонами (телефони відбирають відразу при надходженні), дітей принижують і «буквально обшукують».

«А в туалеті і душовій кабіні цього «раю для дітей» одного разу під час перевірки виявили камери відеоспостереження. Дівчатка-підлітки, які знали про це, вимикали світло щоб помитися або сходити в туалет. Або одна милася, а друга закривала рушником камеру. Кому і з якою метою в голову прийшла ідея повісити камери, мені невідомо», - написала громадська активістка.

Також у центрі щонеділі нібито працює примусова недільна школа, і з літа 2018 року діти масово тікають з центру.

«Втікають через умови перебування там. Діти неодноразово скаржилися на жорстоке поводження», - акцентувала Мельник.

Коментуючи цю заяву, начальник відділу ювенальної превенції Головного управління Нацполіції в Одеській області запевнив, що в центрі діє порядок спілкування вихованців з родичами, який узгоджений зі службою у справах дітей.

Він підтвердив, що в установі обмежено користування засобами зв'язку, але, за попередніми даними, нібито тільки під час навчального процесу.

«Також у центрі встановлено камери відеоспостереження, які на цей час не працюють. Вони встановлені з превентивною метою для недопущення жорстокого поводження між дітьми або з боку вихователів та інших негативних явищ. Про місце розташування камер діти обізнані», - заявив Капуляк, додавши, що в душових відеокамери не виявлено.

За його словами, перевірка триває.