Ілюстрація / REUTERS

Захоплення влади в Донецьку та Луганську було не народним волевиявлення, а чітко спланованою спецоперацією спецслужб Російської Федерації.

Про це в коментарі "Прямому" розповів волонтер Мирослав Гай.

Читайте також"Результат нікого не цікавить": Тука попередив про завчасну підготовку "деякими кандидатами" масових протестів

Відео дня

"Ви маєте зрозуміти, що захоплення Донецька та Луганська — це була спецоперація спецслужб Російської Федерації. Ось те, що ми бачимо на поверхні, ось цих Губарєва, якихось тітушок, "активістів", яких до цього ніхто ніколи не бачив і не знав, насправді це тільки вершина айсбергу. Треба розуміти, що захоплення будівель і контроль міста проводився з підтягнутими спецпризначенцями з Російської Федерації в цивільному одязі. Проводилось вербування наших силовиків, зокрема міліції, СБУ, які перейшли на сторону РФ. Як протидіяли? Ніяк. Це було нібито народним волевиявленням", - заявив Гай

Волонтер нагадав, що за даними тодішнього очільника СБУ Валентина Наливайченка, у 2013-14 роках 30% СБУ і наших силових структур мало російські паспорти.

"На той момент, ніхто не міг розібратися — там був хаос. А це, до речі, є один з методів, які анонсував очільник Генштабу РФ Валерій Герасимов", - зазначив Гай.

На думку волонтера, учасників захоплення влади в Донецьку та Луганську варто називати не сепаратистами, а колаборантами та агентами впливу РФ.