ПЦУ провела другий священний синод / фото pomisna.info

Священний синод Української православної церкви (Православної церкви України) ухвалив позицію у зв’язку з наміром звершення у Соборі Святої Софії Київської католицького літургійного богослужіння східного обряду.

Про це повідомляється у журналі №11 засідання Священного синоду від 4 березня 2019 року.

У журналі зазначається, що Священний синод ухвалив підтримати позицію, висловлену в листі митрополита Київського і всієї України Епіфанія до глави Української греко-католицької церкви Святослава від 19 лютого 2019 р. у зв’язку з публічно оголошеним наміром звершення у Соборі Святої Софії Київської католицького літургійного богослужіння східного обряду.

Відео дня

«Схвалити і направити блаженнішому верховному архієпископу Святославу лист Священного синоду із зазначеного питання», - йдеться у рішенні.

«Констатувати, що протягом тисячоліття Собор Святої Софії Київської був і залишається кафедральним собором православних київських першоієрархів. Вважати за корисне зберегти щодо богослужінь у Святій Софії Київській той порядок, який склався дотепер і позитивно сприймається в українському суспільстві, не провокуючи полеміки чи розділень», - зазначається у журналі.

Читайте такожЕпіфаній розповів, чи буде служити в Києво-Печерській лаврі

Як повідомляв УНІАН, 22 лютого почесний патріарх ПЦУ Філарет закликав главу УГКЦ Святослава відмовитись від проведення прощі та звершення Божественної літургії у соборі Святої Софії 7 квітня.

«Ми стурбовані цією запланованою подією, яка може викликати протистояння між православними і греко-католиками та порушити міжконфесійний діалог в Україні. В час, коли триває війна за незалежність і цілісність України на сході нашої держави, ми покликані свідчити і зберігати мир і єдність у суспільстві. Є небезпека, що цю ситуацію для проведення провокацій може використати Росія, щоб нашкодити українському народові», - зазначалося у зверненні патріарха Філарета до глави УГКЦ Святослава.

25 лютого у Департаменті інформації УГКЦ відповіли, що остаточного рішення стосовно формату проведення громадою церкви богослужіння в Софійському соборі 7 квітня не прийнято.

«У вирішенні цього питання УГКЦ керується нормами та вимогами державного законодавства та з повагою ставиться до почуттів наших православних братів. З метою обговорення невирішених питань планується проведення зустрічі предстоятелів УГКЦ та ПЦУ, що відбудеться після повернення блаженнішого Святослава в Україну. До часу обговорення очільниками церков існуючих питань офіційні коментарі не надаватимуться», - заявили в УГКЦ.