Адвокати зробили заяви про неприпустимість проведення такої експертизи \ фото facebook.com/RomanTsymbaliuk

Слідство призначило психолого-психіатричну експертизу стосовно вісьмох військовополонених українських моряків.

Читайте такожДенісова хоче "нарешті особисто поспілкуватися" з Москальковою про українських моряків

Про це адвокат Микола Полозов повідомив у Facebook. «Слідче управління ФСБ Росії сьогодні провело слідчі дії щодо ще двох українських військовополонених моряків Василя Сороки і Віктора Беспальченка. Як і щодо шістьох військовополонених у попередні дні, сьогодні двом військовополоненим було представлено для ознайомлення постанови про призначення амбулаторної психолого-психіатричної експертизи», - написав він.

Відео дня

За словами Полозова, адвокати зробили заяви про неприпустимість проведення такої експертизи щодо військовополонених, як непередбачуваної третьою Женевською конвенцією.

Також адвокати відзначили, що слідство не надало інформацію про направлення до компетентних органів України відповідного запиту про витребування інформації про стан психічного здоров'я військовополонених.

«У зв'язку з тим, що слідство має намір проводити експертизу незалежно від позиції захисту, адвокатами було заявлено клопотання про присутність під час проведення експертизи у зв'язку з необхідністю надання юридичної допомоги військовополоненим», - додав Полозов.

Він зазначив, що за поточний тиждень проведення амбулаторної психолого-психіатричної експертизи було призначено слідством стосовно вісьмох військовополонених моряків: Сороки, Беспальченка, Владислава Костишина, Володимира Варімеза, Сергія Чуліби, Сергія Цибізова, Романа Мокряка і Юрія Без'язичного.

Наступного тижня планується проведення даних слідчих дій ще щодо 12 військовополонених.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформацію про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них було поранено. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

26 січня поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» до «Лефортово».

Суд у Москві продовжив строки арешту полоненим українським військовим до кінця квітня.