Луценко заграє із захисниками Мангера / фото УНІАН

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заграє із захисниками голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера, підозрюваного у замовленні вбивства активістки Катерини Гандзюк.

Про це у коментарі кореспонденту УНІАН заявила адвокат Віктора Гандзюка - батька вбитої активістки Катерини Гандзюк - Євгенія Закревська, коментуючи сьогоднішню заяву Луценка про можливість перекваліфікації підозри Мангеру з умисного вбивства на нанесення тяжких тілесних ушкоджень.

Читайте такожЗ Мангера зняли електронний браслет і повернули закордонний паспорт - адвокат

Відео дня

«Ми категорично заперечуємо і виступаємо проти перекваліфікації. Ми вважаємо, що це було саме вбивство. Причинно-наслідковий зв’язок між дією кислоти і смертю Гандзюк встановлено експертизою», - підкреслила Закревська.

За її словами, це «загравання із захистом Мангера», тому що його адвокати викладали в суді саме такі аргументи.

Закревська додала, що Мангер є одним із замовників вбивства Гандзюк, а тому вчинив саме вбивство, а не інший злочин.

Як повідомляв УНІАН, Гандзюк померла у київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до того в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, жінка отримала хімічні опіки більш як 30% тіла.

11 лютого генпрокурор повідомив, що голові Херсонської облради Мангеру оголошено підозру в організації вбивства Гандзюк.

Мангер підозрюється в організації вбивства, тобто в умисному заподіянні смерті іншій людині, вчиненому з корисливих мотивів, на замовлення, з особливою жорстокістю за попередньою змовою групою осіб, тобто у скоєнні злочину, передбаченого ч.3 ст.27, п.4, п.6, п.11, п.12 ч.2 ст.115 Кримінального кодексу України.

13 лютого прокурори в суді повідомили, що Мангер обвинувачується також за ст.258 КК «Теракт», цей злочин є підслідним СБУ.

15 лютого суд обрав Мангеру запобіжний захід у вигляді взяття під варту до 3 березня з альтернативою внесення 2 млн 497 тис. грн застави. Того ж дня після внесення застави Мангер вийшов із СІЗО, а 18 лютого повернувся на роботу в Херсоні. Дія цього запобіжного заходу завершилась 3 березня.

6 березня суд відсторонив Мангера від посади голови Херсонської облради на один місяць. Того ж дня правоохоронці зняли з Мангера електронний браслет і повернули йому закордонний паспорт.

Сьогодні, 14 березня, Луценко не виключив, що за результатами експертизи справа Гандзюк може бути перекваліфікована з умисного вбивства (ст. 115 Кримінального кодексу України) на умисне тяжке тілесне ушкодження (ст. 121 ККУ).

За його словами, якщо судово-медична експертиза підтвердить причинно-наслідковий зв’язок між хімічними опіками і настанням смерті, то залишиться ст. 115.

«Якщо інакше, можливо, я допускаю, що буде змінена кваліфікація», - сказав Луценко.

Визначення остаточної кваліфікації злочину, за словами генпрокурора, є важливим не лише для підозр і обвинувачень, але й для необхідних екстрадиційних дій.