Луценко заявив, що з Мангера зняли електронний брасле за рішенням суду / фото УНІАН

З підозрюваного в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк Владислава Мангера зняли електронний браслет за рішенням суду.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко на засіданні Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування відомостей щодо нападів на Гандзюк та інших громадських активістів.

Луценко зазначив, що спочатку рішенням суду Мангера було звільнено під заставу, а пізніше “отримано ще одне таке рішення, де вже навіть електронний браслет зняли з пана Мангера”.

Відео дня

Читайте такожВбивство Гандзюк: суд переніс розгляд апеляції у справі Мангера

“Сьогодні буде подана апеляція щодо цього рішення і дуже сподіваємось, що апеляційний суд повернеться до закону, який передбачає безальтернативний арешт при замовному вбивстві”, - заявив генпрокурор.

Також він повідомив, що наразі слідство очікує на висновок експертизи щодо причинно-наслідкового зв’язку між отриманими Гандзюк опіками та причиною її смерті.

За словами генпрокурора, якщо такий зв’язок буде підтверджено, то кваліфікація справи за ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України залишиться без змін, а якщо ні, то не виключено перекваліфікації злочину.

Луценко підкреслив, що “на цей момент слідство вважає, що замовником є громадянин Мангер, який через йому знайомих організаторів Павловського і Торбіна замовив виконання злочину”.

Читайте такожСтежать і телефонують з невідомих номерів: батько вбитої активістки Гандзюк розповів, що його намагаються залякати

Як повідомляв УНІАН, 15 лютого Шевченківський райсуд Києва обрав Мангеру запобіжний захід у вигляді взяття під варту до 3 березня з альтернативою внесення 2 млн 497 тис. грн застави. Того ж дня після внесення застави Мангер вийшов з СІЗО, а 18 лютого повернувся на роботу в Херсоні. Дія цього запобіжного заходу завершилась 3 березня.

4 березня Шевченківський райсуд Києва відмовив у задоволенні клопотання прокурорів про продовження запобіжного заходу Мангеру, а Апеляційний суд визнав законним обраний йому запобіжний захід у вигляді застави.

6 березня Шевченківській райсуд Києва відсторонив Мангера від посади голови Херсонської облради на один місяць.

Того ж дня правоохоронці зняли з Мангера електронний браслет і повернули йому закордонний паспорт.

Довідка УНІАН. Громадська активістка Катерина Гандзюк померла у київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до того в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, жінка отримала хімічні опіки більш як 30% тіла. За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шістьох осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних - Миколу Новікова - через відсутність в його діях складу злочину. Під вартою перебувають Сергій Торбін і Микита Грабчук, іншим - В'ячеславу Вишневському, Володимиру Васяновичу і Віктору Горбунову суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. За інформацією ЗМІ, гроші за напад на Гандзюк підозрюваному в замовленні злочину нібито передавав Ігор Павловський - помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука. Павловського за підозрою в співучасті у вбивстві Гандзюк заарештовано 12 листопада 2018 року.