Як правильно обрізати дерева - таким питанням задаються багато дачників і садівників із приходом весни.

Успішна обрізка допомагає підтримувати здоров'я рослин та їх красу, а у плодових культур підвищує їх продуктивність та покращує якість урожаю.

Відео дня

Обрізка саду - процедура, що має велике значення для стану рослин та якості врожаю. Вона регулює обмінні процеси всередині дерева, перерозподіляючи життєві ресурси і направляючи їх до необхідних частинах дерева. Завдяки грамотному обрізанню кожна гілка дерева отримує необхідну кількість світла й власного простору, не заважаючи іншим. Також обрізка застосовується як лікувальна міра при різних захворюваннях, зламах внаслідок природних процесів.

Як правильно обрізати дерева

Вважається, що найкращий час для обрізки дерев - це пізня зима й рання весна до того, як почнеться новий ріст. Але до цієї процедури слід підходити обережно, адже якщо перестаратися - дерево може ослабнути або навіть загинути, а також мати погану врожайність або її відсутність.

Виходячи з намічених цілей, поділяють шість видів обрізки: Омолоджуюча - відсуває старіння, і продовжує життя. Формуюча - моделює зовнішній вигляд крони. Регулююча - регулює плодоношення. Відновлювальна - приводить частини рослини в тонус. Санітарна - оздоровлює дерево та позбавляє від зайвого вантажу. Підтримуюча - освіжає і надає нових сил.

Читайте такожБарви китайської весни показали з висоти пташиного польоту (відео)

Важливе питання в обрізанні дерев – це коли саме її робити. Якщо провести цю процедуру занадто рано, поки ще тримаються низькі температури, дерево може не перенести морозів. Якщо ж затягнути з обрізанням до початку сокоруху, рослина довго "плакати".

Ідеальна погода для "стрижки" саду - ясна, слабоморозна, з температурою повітря не нижче -5°C. У середній смузі терміни обрізки дерев навесні зазвичай обмежуються періодом з середини березня до середини квітня.

Багато садівників-початківців, які вперше беруть в руки секатор, здійснюють одні і ті ж помилки, і недотримання термінів – лише одна з них. Так, інструменти, які використовуються для обрізки, обов'язково повинні бути заточені й продезінфіковані. В іншому випадку ви ризикуєте не тільки завдати дереву зайву травму, але і інфікувати місце пошкодження.

Слід уникати надмірної обрізки неплодоносних дерев. Суть процедури повинна полягати у видаленні хворих, пошкоджених, згущующих крону або конкуруючих зі скелетними гілками пагонів, а також укорочення однорічних приростів для співпідпорядкування гілок центральному провіднику.

Пагони, які планується видалити повністю, необхідно обрізати на кільце, не залишаючи пеньків. Щоб не обламати кору при обрізанні товстої гілки, спочатку слід пиляти з нижньої сторони, а лише потім повністю спиляти гілку зверху.

Проводите обрізку слід акуратно, щоб випадково не зачепити бруньки вістрям леза. При укороченні на бруньку секатор заводять з боку сусідньої гілки, тримаючи його під кутом 45 градусів у напрямку від основи до верхівки пагона. Ріжуче лезо повинно знаходитися на 1-2 мм нижче підстави нирки, а друге – на 1-2 мм вище.

Санітарна обрізка плодових дерев

Щоб у новому сезоні яблуні, груші, черешні та інші садові культури порадували чудовим урожаєм, ні в якому разі не можна нехтувати весняним обрізанням плодових дерев.

Обрізка плодових дерев - це запорука стабільних врожаїв. Існують два основних прийоми обрізки плодових дерев - укорочення однорічних приростів та видалення багаторічних гілок. Укорочення використовують при обрізанні молодих дерев, які дають сильні однорічні прирости (80-120 см), і крона при цьому виходить рідка. Укорочення однорічних приростів викликає пробудження бічних бруньок і посилення галуження. У цьому випадку вкорочують лідер (центральний пагін) і бічні прирости на одну третину, щоб викликати бічне розгалуження і швидше сформувати крону. Повністю («кільце») вирізують гілка, що йде під гострим кутом.

У плодоносних дерев найчастіше буває загущення крони, яку потрібно проріджувати. При вступі в плодоношення (у віці 5-6 років) видаляють центральний провідник переведенням на сильну бічну гілку. Це роблять для обмеження зростання вгору. Видаляти багаторічну гілку можна повністю (на кільце) або частково (на бічне відгалуження або переклад). Видалення частини багаторічної гілки сприяє посиленню росту поруч розташованих гілок. Також, слід вирізати й усі хворі, засохлі гілки, а також ті, що труться одна об іншу. Така обрізка покращує освітленість всередині крони, сприяє рівномірному розподілу плодів по кроні.

Читайте такожАвстралія планує посадити мільярд дерев у боротьбі зі зміною клімату

При пірамідальній кроні (як у багатьох сортів груші) гілки відростають вгору під гострим кутом. У цьому випадку бажано відростаючі гілки направити вниз. Тому вирізають гілки, що відростають вгору, залишаючи зростаючі вниз. Навпаки, пониклу крону можна підняти, вирізаючи гілки, що йдуть вниз, і залишаючи ті, що відходять вгору.

Старі плодоносні дерева піддають омолоджувальній обрізці. Щоб знизити крону і поліпшити її освітленість, "відкривають центр" - вирізають верхню частину стовбура, зрізуючи над найближчою сильною гілкою на висоті 3-3,5 см. Потім проріджують всю крону - вирізають старі, незручно розташовані гілки, що йдуть всередину крони й перехрещуються. Якщо плодове дерево має сильно загущену крону, то обрізку його потрібно розтягнути на 2-3 роки, інакше відросте безліч так званих «вовчків» (сильних вертикальних пагонів), які доведеться видаляти. Уникайте нанесення близько розташованих ран, оскільки вони погано заростають. Великі рани після обрізки замажте садовим варом. Слід пам'ятати, що обрізка послаблює дерево. Тому його потрібно підтримати гарним доглядом - внесенням добрив, поливами, видаленням бур'янів, розпушуванням ґрунту.

Обрізка яблуні навесні

Суть весняної обрізки молодих яблунь зводиться до формування симетричної крони. Першу обрізку проводять відразу ж після посадки. Штамб укорочують до висоти 80-90 см. Якщо є бічні пагони, вибирають 3-5 найсильніших, спрямованих у різні сторони, і вкорочують їх на 1/4-1/3 довжини. Якщо бічних пагонів немає, цю процедуру проводять навесні наступного року.

Скелетні гілки треба обрізати з таким розрахунком, щоб центральний провідник височів над верхніми з них на 20-25 см, а верхні гілки були коротше нижніх.

Квітуча яблуня / фото УНІАН

Обрізку починають з великих гілок. При обрізці старих яблунь краще вкоротити або видалити кілька великих гілок, ніж багато молодих пагонів. У дуже високих дерев також приблизно на третину вкорочують центральний провідник, формуючи крону з бічних гілок у супідрядності йому.

Обрізка груші навесні

Весняна обрізка груш мало відрізняється від обрізання яблуні, і схеми формування обох дерев приблизно аналогічні. Головна відмінність - якщо в яблуні гілки обрізають на кільце, то у груші їх обрізають на бічний пагін. Справа в тому, що сильна обрізка цієї культури провокує надмірне утворення волчків.

Як і яблуню, грушу перший раз обрізають відразу ж після посадки: центральний провідник вкорочують до 80-90 см і обрізають всі бічні пагони саджанця.

Починаючи з другого року, молоді груші формують так, щоб на дереві вийшло кілька ярусів по 3-5 скелетних гілок у кожному, які розходяться віялом, супідрядних центральному провіднику (вони повинні бути на 20-25 см нижче центрального провідника).

Цвітіння груші / фото УНІАН

Обрізка старих груш включає в себе не тільки видалення підмерзлих, сухих, пошкоджених пагонів, але обрізку всіх бічних гілок, які ростуть вертикально або всередину, конкурують зі скелетними гілками.