У Бекірова вкрали рюкзак і 46 тисяч рублів / фото: Alina Smutko/krymr.org

Кримськотатарський активіст Ремзі Бекіров, затриманий російськими силовиками після обшуків в окупованому Криму по справі Хізб ут-Тахрір, розповів про "методи" окупантів при затриманні підозрюваних.

За словами адвоката Едема Семедляєва, трьох активістів при затриманні жорстоко побили, вивезли в ліс, відібрали гроші та особисті речі, передає група «Кримська солідарність» у Facebook.

«Ремзі Бекіров розповів, як і де його затримали. 27 березня, десь о 21:00-22:00 годині, в місті Аксай, в кафе. Вони були втрьох: Ремзі Бекіров, Осман Арифмеметов і Владлен Абдулкадиров. Чоловік 10-15 зайшли, відразу повалили і почали бити. В основному били по ногах, наказу не було бити по голові. Єдине, хтось мабуть потрапив все-таки Осману Арифмеметову по голові, і він, за словами Ремзі, втратив свідомість. Але його швидко до тями привели», - сказав Семедляєв.

Відео дня

Читайте такожВ окупованому Криму "українських диверсантів" Дудку та Бессарабова засудили до 14 років колонії

У Ремзі був з собою рюкзак зі змінним одягом і 46 тисяч рублів, які, як стверджує адвокат, пропали в результаті затримання.

«У протоколі затримання це все вказав і просив, щоб повернули ці кошти його дружині. До цього часу він не знає, де ці речі і де гроші. Після цього їх закували в кайданки і вивезли кудись у ліс. Там їх також побили. Хлопці вже були готові прощатися з життям», - розповів Семедляєв.

Після цього, за словами адвоката, кримськотатарських активістів у наручниках, застебнутих позаду спини, близько шести годин везли до Тимашевська (Краснодарський край, РФ).

«В дорозі чули на свою адресу постійні погрози, образи. Потім в Тимашевську приїхали співробітники ФСБ з Сімферополя, пересадили в інший автомобіль і десь о 7:00-8:00 ранку, 28-го березня, вони були вже у Сімферополі. У Сімферополі - допит, пред'явлення обвинувачення, суд, обрання запобіжного заходу і ввечері відвезли їх в СІЗО, де теж чули образи на свою адресу. Їх погодували о 22:00 28 березня, тобто, добу вони нічого не їли. Єдине, кілька разів була можливість попити води. В наручниках читали намаз. 29 березня о 08:00 всіх 23 заарештованих кримських татар завантажили в автозаки. Вже в аеропорту вони зрозуміли, що їх привезли до аеропорту. Потім їх посадили у великий літак. Куди їх везуть - їм не сказали. Лише коли вийшли з літака, вони зрозуміли, що знаходяться в Ростові-на-Дону», - повідомив адвокат Едем Семедляєв.

Потім всіх затриманих в автозаках розвезли по ізоляторах.

«Після цього знову всі процедури: огляд і т. д. Синці на ногах зафіксували. Ремзі вказав, що побої завдали йому під час затримання. Його одяг забрали, випрали, продезінфікували. Один день ходив у виданому одязі. Він був маленький. На наступний день йому повернули одяг. Більше нічого немає, тільки те, що на ньому і все», - сказав адвокат.

Зараз він утримується у двомісній камері, умови утримання стандартні, прогулянка один раз в день протягом години.

«Попросив рідних покласти гроші на рахунок, якщо є можливість, через те, що з тюремної їжі взагалі нічого не може там є», - підсумував Семедляєв.

Як повідомляв УНІАН, усім 23-м кримськотатарським активістам, затриманим російськими силовиками після обшуків в окупованому Криму по справі Хізб ут-Тахрір, винесли запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 15 травня.