Перестрілки сталася у грудні 2016 року / фото УНІАН

Генеральною прокуратурою України до суду направлено стосовно п’яти службових осіб Національної поліції, які є фігурантами справи щодо перестрілки у грудні 2016 року у селі Княжичі на Київщині.

Про це повідомили у Відділі зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.

У ГПУ закінчили досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою п’яти службових осіб Національної поліції, якими організовано та забезпечено незаконне застосування 4 грудня 2016 року вогнепальної зброї у с. Княжичі, внаслідок чого від кульових поранень загинули чотири співробітника поліції.

Відео дня

Слідчі встановили, що керівники ряду підрозділів Головного управління Нацполіції у м. Києві, перевищуючи надану їм владу та виходячи за межі наданих їм прав і повноважень, діючи умисно, незаконно та безпідставно організували, а окремі з них забезпечили застосування та безпосередньо застосували вогнепальну зброю на ураження людей.

Читайте такожРезонансна стрілянина у Княжичах: підозрювані ознайомилися з матеріалами розслідування

Такі дії призвели до смерті чотирьох співробітників Нацполіції, пошкодження службових автомобілів, іншого майна поліції та зайвих витрат із державного бюджету, чим спричинено тяжких наслідків інтересам держави, зокрема у вигляді матеріальної шкоди на загальну суму понад 3 млн грн.

Дії п’яти підозрюваних кваліфіковано за ч. 3 ст. 365 (перевищення влади, яким спричинено тяжких наслідків) Кримінального кодексу України. Дії одного з підозрюваних кваліфіковано також за ч. 2 ст. 15, п. п. 1, 5 ч. 2 ст. 15 (замах на умисне вбивство двох і більше осіб та вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб), а ще двох за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 15, п. п. 1, 5 ч. 2 ст. 115, ч. 3 ст. 27, п. п. 1, 5 ст. 115 (організація умисного вбивства двох і більше осіб, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб та замаху на умисне вбивство) КК України.

Обвинувальний акт у вказаному кримінальному провадженні направлено до Броварського міськрайонного суду Київської області.

Підозрюваним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років, а двом з них у вигляді довічного позбавлення волі.

Як повідомляв УНІАН, в ніч на 4 грудня 2016 року в селі Княжичі Київської області столичні оперативники за підтримки бійців спецпідрозділу КОРД готувалися до затримання групи підозрюваних у серії пограбувань. У цей час наряд поліції охорони виїхав у той самий район до одного з будинків через автоматичне спрацювання охоронної сигналізації. Між правоохоронцями виникла перестрілка, внаслідок якої загинули декілька працівників поліції.

За результатами службової перевірки з лав Нацполіції було звільнено сімох офіцерів, які перебували на керівних та оперативних посадах. Стосовно ще 9 поліцейських застосовано дисциплінарні стягнення.

У травні 2018 року прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган повідомила про завершення досудового розслідування кримінального провадження щодо перестрілки між правоохоронцями у Княжичах.