УНІАН склав добірку оригінальних способів пофарбувати яйця на Великдень / Фото УНІАН

Невід'ємний атрибут Великодня - фарбовані яйця або писанки, що символізують відродження життя.

Зазначимо, що за традицією, яйця на Великдень фарбують у Чистий четвер (у 2019 році він припадає на 25 квітня). УНІАН пропонує вам цікаві ідеї для того, щоб пофарбувати один з головних символів великого свята – Світлого Воскресіння Господнього.

Як фарбувати яйця на Великдень

Зазначимо, що яйця за допомогою харчових барвників робимо за простим рецептом: барвники розчиняємо в теплій воді, додаємо оцет – кілька столових ложок. Доводимо консистенцію до бажаної насиченості кольору. Потім опускаємо яйце в розчин харчового барвника, щоб він повністю покривав його. Яйце потрібно постійно перевертати, щоб воно забарвилося рівномірно. Час фарбування – близько 5-7 хвилин. Яйця викласти на паперовий рушник і дати висохнути.

Відео дня

Читайте такожВихідні у квітні 2019: коли Великдень та скільки будемо відпочивати

За «бабусиним» рецептом

Я любитель цього методу фарбування яєць, адже він у мене асоціюється з дитинством, коли великодня кулінарна магія творилася під чуйним керівництвом бабусі.

Що знадобиться:

- білі варені яйця;

- зелень - кріп, петрушка, м'ята, засушені квіти;

- старі колготки;

- резинки;

- цибулиння.

Виріжте з колготок квадратики таким розміром, щоб туди можна було загорнути яйце. Кладемо яйце в середину квадратика і «приклеюємо» до нього. Краї квадратика стягаємо резинками, опускаємо наші «мішечки» в попередньо зварене в каструлі цибулиння (я його варю 40-45 хвилин, щоб вийшов яскравий колір. Стежте, щоб «фарба» повністю покрила яйця), залишаємо варитися на невеликому вогні 10-12 хвилин, дістаємо і даємо висохнути. Щоб яйця блищали, їх можна змастити олією.

Для фарбування яєць використовуйте цибулиння і зелень / фото hochu.ua

Великодні яйця в стилі колор-блокінг

Це - оригінальний спосіб пофарбувати крашанки, суть якого полягає в поєднанні різних кольорів. Щоб зробити ваше творіння більш оригінальним, використовуйте резинки – від широких до вузьких.

Що знадобиться:

- варені яйця;

- яскраві харчові барвники;

- оцет;

- одноразові стакани;

- резинки.

Розводимо барвник з водою та оцтом в невеликій ємності, наприклад, в одноразовій склянці. Потім занурюємо яйце в барвник на 5-7 хвилин, тримаємо його щипцями деякий час. Сушимо яйце, повторюємо ті ж дії з іншого його боку, комбінуючи, таким чином, різні кольори. Для створення прямих ліній можна скористатися резинкою.

Пофарбувавши яйця в такий спосіб, ви приємно здивуєте гостей / фото kedem.ru

Трохи космосу

Що знадобиться:

- варені яйця;

- кольорова акрилова фарба (ми беремо блакитну, чорну, білу);

- спонж для зняття макіяжу;

- жорсткий пензлик;

- ємність для фарби.

Жорстким пензлем робимо блакитні мазки на яйці. Поки вони ще вологі, малюємо чорні вихори навколо. Але не наносьте багато фарби, інакше кольори перемішуються. Обсушуємо яйце, а потім наносимо спонжем чорні та червоні відбитки. Даємо яйцю висохнути. Потім білою фарбою за допомогою пензля створюємо бризки. Обсушуємо – і все, космічні великодні яйця готові.

Додайте до святкування Великодня трохи космосу / фото tochka.net

Мармурові яйця

Пофарбувавши великодні яйця в такий спосіб, ви отримаєте справжній витвір мистецтва.

Що знадобиться:

- варені яйця;

- харчові барвники;

- олія.

Розводимо харчові барвники різних кольорів у двох ємкостях, додаємо оцет. В одну з них додаємо кілька ложок олії - 3-4 ст. л. і розмішуємо до утворення розводів. Спочатку фарбуємо одне яйце в основний тон, обсушуємо, а потім кладемо у другий барвник і катаємо його доти, поки мармуровий візерунок не проявиться з усіх боків.

На Великдень можна зробити і мармурові яйця / Скріншот

"Золоті" яйця

Що знадобиться:

- варені яйця;

- фольга будь-якого кольору.

Це спосіб для ледачих. Якщо ви не хочете витрачати час на фарбування, просто загорніть попередньо зварені й охолоджені яйця в кольорову фольгу. Найбільш ефектний вигляд вони мають в золотій "обгортці".

Це - найпростіший спосіб зробити крашанки / фото svoimirukamy.com

Прикрашаємо яйця за допомогою цукрової пудри

Що знадобиться:

- варені яйця;

- цукрова пудра;

- кондитерський шприц;

- харчові барвники.

Розводимо барвник з водою й оцтом в невеликій ємності. Потім занурюємо варене яйце в барвник, залишаємо на 5-7 хвилин. Обсушуємо. Цукрову пудру перемішуємо з водою кімнатної температури до густої однорідної консистенції. Набираємо суміш у кондитерський шприц і малюємо потрібний нам візерунок. Обсушуємо – і все, наші яйця готові.

За допомогою цукрової пудри на яйця можна нанести білосніжні мереживні візерунки / фото ngzt.ru

Яйця в стилі декупаж

Що знадобиться:

- білі варені яйця;

- крохмаль;

- пензлик;

- серветки з дрібним малюнком квітів;

- харчові барвники (золотий, срібний).

Яйця варимо і занурюємо в золотий і срібний барвник на 5-7 хвилин, дістаємо, обсушуємо.

Знімаємо два нижніх шари серветок і вручну акуратно обриваємо квіти невеликого розміру. За допомогою пензлика і води розподіляємо клаптики по поверхні яйця, акуратно розгладжуємо.

Робимо клейстер з крохмалю: 2 чайних ложки крохмалю, близько 50 мл води. Приготовану суміш розігріваємо в мікрохвильовці за схемою: 20 сек. - перемішати - 20 сек. - перемішати - 10 сек. - перемішати - 10 сек. - перемішати - готово. Після того, як квіти із серветок розподілені, добре промазуємо клейстером та обсушуємо.

УНІАН навчить робити безпечний екологічний декупаж на варених яйцях / фото superdecoupage.ru

Як фарбувати яйця на Великдень: використовуємо натуральні барвники

В одному з попередніх способів фарбування яєць Ви дізналися, як пофарбувати яйця за допомогою цибулиння, а зараз ми розповімо про інші прості натуральні барвники.

Позолота

Використовуємо куркуму, якої додаємо в гарячу воду 2-3 ст. л. Потім занурюємо попередньо зварені яйця на 5-7 хвилин, періодично перевертаючи для рівномірного фарбування.

Синій колір

Отримати синій колір можна за допомогою червонокачанної капусти. Так, два качани дрібно порізаної такої капусти потрібно замочити у 0,5 літра води, додати 5 ст. л. оцту. У цьому розчині варені яйця залишаємо на ніч.

Зелені яйця

Відварюємо яйця у воді, куди додали велику кількість зелені, наприклад, шпинату або петрушки.

Темно-коричневий колір

Отримати темні відтінки можна за допомогою міцної кави або чорного чаю. Необхідно відварити яйця у 250 мл кави або чайної заварки.

Ілюстрація REUTERS