Диверсант отримав важкі тілесні ушкодження / УП

Голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що «підривник», який закладав вибухівку під автомобіль співробітника української розвідки і сам підірвався, насправді живий і заарештований – це керівник російської диверсійно-терористичної групи спецслужб РФ, росіянин Олексій Комаричев.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Грицак повідомив на брифінгу в Києві.

Раніше в офіційному повідомленні ГПУ стверджувалось, що ця особа, отримавши численні тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, померла у лікарні.

Голова СБУ зазначив, що 4 квітня 2019 року під час спроби закладання вибухового пристрою під автомобіль українського військового розвідника стався самопідрив.

«В результаті цього самопідриву виконавець, він же керівник російської диверсійно-терористичної групи, отримав важкі тілесні ушкодження», - сказав Грицак.

За словами голови СБУ, завдяки проведеному оперативниками СБУ комплексу оперативно-розшукових заходів зібрані беззаперечні докази, що вбивство розвідника Головного управління розвідки Максима Шаповала, який загинув від вибуху автомобіля 27 червня 2017 року в Києві, і спроба підриву розвідника 4 квітня цього року, сплановані, профінансовані, організовані безпосередньо російськими спецслужбами.

«Це були спільні операції ФСБ РФ та Головного управління Генштабу РФ, більше відомої як військова розвідка Росії. Організацію і здійснення обох терактів здійснювали одні й ті ж самі особи із числа співробітників російських спецслужб. Виконавець невдалої спроби мінування автомобіля нещодавно залишився живим, хоча він і перебуває зараз у тяжкому стані у лікарні. Він заарештований, він учасник нашого процесу», - розповів голова СБУ.

Читайте такожСБУ: організатором вбивств українських розвідників є генерал ФСБ

«Це керівник російської диверсійної терористичної групи, який безпосередньо закладав вибухівку під авто українського розвідника, – громадянин Російської Федерації Комаричев Олексій Анатолійович, 17 січня 1978 року р.н, постійно мешкає у місті Москва», - додав голова СБУ.

За даними СБУ, «в різні періоди свого життя Комаричев проходив службу як офіцер полку охорони уряду Москви та Федеральної служби РФ з контролю за обігом наркотиків, а з 2016 року він був звільнений за компрометуючих обставин з місця своєї служби – і під тиском ФСБ поступив на роботу до військової розвідки».

«За сприяння ФСБ він (Комаричев – УНІАН) був звільнений з-під варти, оскільки деякий час перебував під вартою та залучений до диверсійної діяльності на території країн ЄС, а також України як офіцер російської військової розвідки», - сказав Грицак.

За його словами, з ним діяв інший громадянин Росії Дзортов Тимур Мовлайович, 24 грудня 1988 року народження.

Як повідомляв УНІАН, 4 квітня, вночі на вулиці Вільямса у Голосіївському районі столиці вибухнув автомобіль, внаслідок вибуху постраждав чоловік.

Речник Генеральної прокуратури Андрій Лисенко, коментуючи повідомлення про вибух, заявив, що у столиці вночі намагались вчинити теракт проти співробітника спецслужби.

Лисенко пояснив, що під час закладення вибухівки внаслідок спрацювання вибухового пристрою «підривник» дістав численні тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, від яких помер у лікарні.