Російська Федерація посилює репресії проти кримських татар і українців у тимчасово окупованому Криму, щоб залякати їх і видавити з півострова.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв під час презентації даних про порушення прав людини на окупованому півострові за перший квартал 2019 року.

«Не дивлячись на 5 років окупації, РФ не просто продовжує, а й посилює свої репресивні дії стосовно корінного кримськотатарського народу, українських активістів з метою видавлювання і залякування їх», - заявив він.

Відео дня

Читайте такожВ окупованому Криму утримують 86 політвʼязнів, понад 60 із них — кримські татари

Таким чином, за словами Барієва, РФ намагається перетворити Крим на військовий плацдарм без інакомислячих людей, які не згодні з протизаконними діями РФ. «Вони намагаються позбуватися «непотрібних» людей, залякуючи їх, проводячи обшуки, звинувачуючи їх у тероризмі, екстремізмі, в інших злочинах», - переконаний він.

До того ж, за словами менеджера з комунікацій Кримськотатарського ресурсного центру Ельвіра Сагірмана, РФ на окупованому півострові проводить незаконні військові навчання на регулярній основі.

Також, крім військових навчань, здійснюється мілітаризація півострова, яка супроводжується пропагандою військової служби в російській армії.

Крім того, за словами Сагірмана, РФ проводить в окупованому Криму різні акції, до яких залучають неповнолітніх дітей. «Всі ці дії є порушенням міжнародного права, зокрема, статті 51 Четвертої женевської конвенції, яка говорить про те, що країна-окупант не може примушувати осіб служити в її збройних або допоміжних силах», - додав він.

Довідка УНІАН. Росія окупувала український Крим, ввівши на територію півострова військових і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.

18 березня 2014 року в Кремлі було підписано так званий «договір» про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.

Країни Заходу не визнали анексію Криму і ввели санкції проти Росії.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.